Всички страни членки на НАТО да отделят по 0,25 на

...
Всички страни членки на НАТО да отделят по 0,25 на
Коментари Харесай

Естония: Всички страни от НАТО да дават по 0,25% от БВП за Украйна

Всички страни членки на НАТО да отделят по 0,25 на 100 от своя БВП за военна помощ за Украйна.

Това предложи през днешния ден естонският външен министър Маргус Цахкна. Той взе участие в среща на външните министри от алианса в Брюксел.

„ Ако всички съдружници отделят по 0.25 от своя Брутният вътрешен продукт за военна поддръжка всяка година, това прави общо 120 милиарда евро. И това е задоволителна военна поддръжка за Украйна, с цел да отблъсква Русия “, посочи Цахкна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли да даде директен отговор за концепцията му да бъде основан петгодишен фонд от 100 милиарда евро за подкрепяне на украинската войска. Той се ограничи само с думите, че би трябвало да се премине към дълготраен и корав ангажимент по отношение на страната, която втора година по4ред се бори против нападналата я Русия.

„ Това, което е явно, е, че има потребност от още и повече пари за Украйна, и то в продължение на доста години. И в този момент в границите на тази концепция ще обсъдим уговорките, както и институционалните рамки за тази поддръжка, тъй че да подсигуряваме повече предсказуемост и сигурност, че парите ще ги има всеки месец и всяка година в продължение на много време “, сподели той преди началото на срещата.

След приключването на първия ден на форума той изясни, че съдружниците не са се  споразумели за формата на помощта, а за планираянето. Столтевнберг се надява обаче да има консенсус по въпроса до срещата на върха на пакта през юли НАТО във Вашингтон.

Външните министри разискват и световните последствия от съветската експанзия против Украйна. Столтенберг плипомни, че Русия получава поддръжка от Китай, Северна Корея и Иран.

Утре министрите ще отбележат 75 години от подписването на Вашингтонския дотовор, който поставя началото на НАТО.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР