Всички шефове на БНТ вече са с изтекъл мандат, но

...
Всички шефове на БНТ вече са с изтекъл мандат, но
Коментари Харесай

КУРИОЗ: БНТ е извън закона!

Всички шефове на Българска национална телевизия към този момент са с изминал мандат, само че не престават да управляват публичната медия, което е казус в историята на първата българска телевизия. Наред с този на генералния шеф Емил Кошлуков, става известно, че в края на септември тази година е изминал и 3-годишният мандат на сегашния директорски съвет на медията.

В момента в управата на малкия екран са дългогодишният състезателен публицист Василена Матакиева, телевизионният сценарист и редактор Антон Андонов, юристът и някогашен член на Комисията за контролиране на известията Десислава Преображенска и юристът Христо Томов. Парадоксът е, че Законът за радио и телевизия има спорни правила, които слагат Съвет за електронни медии в самобитен законов пъзел за излаз от обстановката.

Един закон, доста благоприятни условия

3-годишният мандат на членовете на УС на Българска национална телевизия е изминал на 28 септември. Точно преди 3 години, на тази дата, те бяха одобрени за ръководители от тогавашния Съвет за електронни медии. За първи път обаче се случва мандатът на управата да изтече, когато преди този момент мандатът на генералния шеф, в тази ситуация Емил Кошлуков, е изминал още преди близо година и половина.

Логично горещият въпрос е има ли легалното право Кошлуков да излъчи нова администрация и има ли законово право актуалният УС да продължи да получава държавна заплата, като резервира постовете си в управата на публичната медия. Законът за радио и телевизия (ЗРТ) споделя, че заплатата на УС на медията е „ в размер на три четвърти от месечното заплащане на членовете на Съвета за електронни медии “. А заплатата на член на Съвет за електронни медии е равна на депутатската заплата.

И до момента в който има изясненост за възнаграждението на УС, Закон за радиото и телевизията предлага доста благоприятни условия за решение на парадоксалната обстановката с изтеклите мандати и на генералния шеф, и на УС. От една страна в него има експлицитен текст (чл. 60, алинея 4), който споделя, че, в случай че мандатът на генералния шеф към този момент е изминал, само че избор на УС не е сбъднат, то членовете на УС не престават да извършват своите пълномощия до одобряване на новите управителни препоръки от Съвет за електронни медии.

В същото време същият закон не не разрешава на Кошлуков да излъчи нов УС на малкия екран без значение че е с изминал мандат. В член 68, ал 1, т. 3 се споделя, че генералният шеф „ предлага на Съвета за електронни медии за одобряване членовете на управителния съвет и прави предложение до Съвета за електронни медии за предварителното преустановяване на мандата им “. Нормата не третира обстановка, в която мандатът може да е изминал.

Реклама

Наред с всичко това самият Закон за радиото и телевизията сега третира Кошлуков като законен общоприет шеф, без значение че мандатът му е изминал преди повече от година. Чл. 66, алинея 4 споделя, че „ ако при приключване на мандата на генералния шеф на БНР, надлежно на Българска национална телевизия изборът по алинея 1 (на нов общоприет шеф – б.а. ) не е сбъднат, те не престават да извършват своите пълномощия до встъпване в служба на новите генерални шефове “.

Това, което е несъмнено, е че от сегашния УС на медията само Василена Матакиева и Антон Андонов не могат да бъдат препоръчани за нов мандат, защото  към този момент имат два поредни мандата на този пост, какъвто е максимумът, написан в Закон за радиото и телевизията.

Кошлуков: „ Въпросът е решен в Закона за радио и телевизия “

Mediapool потърси за коментар по противоречивата обстановка генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

„ Благодаря, не давам изявленията “, отговори той откакто изслуша въпроса. По-късно Кошлуков самичък се обади и добави – „ този въпрос е решен в Закона за радиото и малкия екран, не знам дали сте видели “, а по-късно прекъсна връзката.

Членът на Съвет за електронни медии Пролет Велкова разяснява, че законът ясно разрешава актуалният УС да продължи да упражнява отговорностите си до избор на нов.

Такова било и мнението на адвокати, до които тя се е допитала. Велкова допусна, че най-вероятно такова пояснение прави и генералният шеф на Българска национална телевизия и по тази причина до 28 септември тази година, когато е изминал мандатът на актуалната администрация, той не е предложил за утвърждение нов УС.

Тя обаче се съгласи, че други текстове в Закон за радиото и телевизията разрешават на Кошлуков да излъчи нов УС и изрази персоналното си мнение, че това не е работещо за малкия екран, тъй като всеки нов общоприет шеф би трябвало да има правото да излъчи екипа си.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР