Всички се дразним от ухапвания от комари, да не говорим

...
Всички се дразним от ухапвания от комари, да не говорим
Коментари Харесай

Край на комарите! Учени намериха цаката на кръвопийците ВИДЕО

Всички се дразним от ухапвания от комари, да не приказваме за евентуално рисковите заболявания, които придвижват. Но наподобява, че има положителни вести за човечеството от учени, които преди малко са измислили нов и по-безопасен метод за решение на казуса с досадните кръвопийци.

Комарите, макар дребния си размер, могат да причинят съществени вреди на човешкото здраве. Те са преносители на заболявания като денга, малария, вирус Зика и други Благодарение на комбинацията от изменението на климата и урбанизацията, техните територии непрестанно се уголемяват, излагайки от ден на ден хора на риск.

В предишното сме се опитвали да направляваме комарите с инсектициди, най-вече субстанции, наречени пиретроиди. Уловката беше, че непрекъснатото излагане на тях караше комарите да развият устойчивост към тези инсектициди. Освен това тези химикали могат да причинят здравословни проблеми при хората.

Това ни води до най-новото откритие, направено от лабораторията за проучване на продуктите за персонална хигиена на Kao Corporation и лабораторията за проучване на материалите, пише New Atlas. Тези учени са разкрили друг метод, който се възползва от физическите характерности на комара, без да прибягва до евентуално нездравословни химикали.

Тялото и крилете на комарите са необикновено водоустойчиви. На повърхността им има дребни структури, които оказват помощ на водата да се търкаля. Те даже имат восъчно покритие за спомагателна отбрана. Именно тази еволюционна защитна функционалност учените използваха против притежателите му.

Преди това същият екип от Cao употребява силиконово масло, с цел да намокри краката на комарите, като им попречи да кацнат и да хапят хора. Сега те разшириха тази технология и използваха по този начин наречените незадълбочено дейни субстанции, с цел да намокрят тялото и крилете на комарите, което се отрази на способността им да летят.

Повърхностно дейните субстанции (повърхностно дейните вещества) са молекули, които могат по едно и също време да устоят и да притеглят вода и постоянно се срещат в почистващи препарати и козметика. След като научиха, че незадълбочено дейните субстанции могат да намокрят мухите, откривателите взеха решение да ги тестват върху комари, като употребяват единствено субстанции, за които е известно, че са безвредни за хората.

Резултатите са обещаващи. Поставянето на вода върху крилете на комарите не направи нищо - те просто се отърсиха и продължиха да летят. Когато обаче приложиха воден разтвор на незадълбочено интензивно вещество, крилете на комарите се намокриха и те паднаха, обездвижвайки ги.

Но унищожаването на комарите с новата технология не свършва дотук. Тялото на комара, покрито с дребни дупчици, наречени спирали, служи за дишане. Когато учените покриха телата им с разтвор с ниско незадълбочено напрежение, това освен ги накара да паднат, само че и блокира тези дихателни пътища. Комарите не можеха да дишат, което докара до гибелта им. А природата се е погрижила за останалото – мъртвите или умиращи комари могат да станат храна за мравки или паяци.

Изследователите предоставиха видео проява на тяхната технология, която можете да видите по-долу:



Учените считат, че този способ може да бъде ефикасна опция на обичайните инсектициди. Те допускат, че е малко евентуално комарите да развият устойчивост към незадълбочено дейното вещество. Изследователите плануват пръскането на тези разтвори с ежедневни предмети като пулверизатори и спринклери.

В свят, в който започваме да осъзнаваме химикалите, които използваме, и евентуалното им влияние върху здравето и околната среда, това е в действителност вълнуваща вест. Работата на откривателите проправя пътя за по-безопасен и по-устойчив способ за надзор на комарите, който може да има доста влияние върху контрола на заболяванията, пренасяни от комари, без да предизвиква дълготрайни вреди на хората и околната среда.

Така че идващия път, когато убивате комарите през лятна вечер, не забравяйте, че най-вероятно дните на тази летяща злина са преброени и в бъдеще ще имате принадлежности на ваше разположение, които няма да ги лаят и нямат никакъв късмет за оцеляване.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР