Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа

...
Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Рискът от тромбоза след ваксина e 100 пъти по-м...

Всички с неспокойствие чакахме първата ваксина, която ще прави работа единствено с една доза, само че незабавно след започването на използването на " Джонсън и Джонсън ", препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни. В България имунизацията е на склад, само че изчакваме решението на европейския регулатор, с цел да сме сигурни, че можем да я употребяваме, съобщи пред Българска национална телевизия основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Явно всички векторни ваксини имат казуса, че е допустимо приемането на тромбози след слагането им, означи доцент Кунчев, само че категорично посочи, че " шансът да получите тромбоза след " АстраЗенека " е 100 пъти по-малък, в сравнение с да получите тромбоза след заразяване с ковид. Това, несъмнено, не прави по-приемлив обстоятелството, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, в случай че спадат към рисковата група - дами под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и така нататък или с някакъв тромботичен случай в предишното си ".

Доц. Кунчев изясни, че тъкмо това събитие всява съмнение и нагнетява тежката атмосфера към имунизациите.

Главният държавен здравен контрольор уточни, че у нас е взето решение, идентично с това в Германия, Франция, Финландия и Португалия, а точно, че с " АстраЗенека " е безвредно да се имунизират всички, като се изключи дами под 60 години с риск от тромбози.

Той добави, че имунизираните с първа доза на " АстраЗенека " могат умерено да си слагат и втората доза, защото няма обявени странични реакции след втора доза. Ако обаче хората се опасяват да си слагат точно тази ваксина, могат да изискат рнк ваксина, като е значимо да напомним, че това би трябвало да се направи след 12-седмичен интервал.

По думите му, няма доказателства какъв брой ефикасен ще бъде имунитетът при имунизиране с две разнообразни ваксини, само че няма и никакви доказателства, че сходна имунизация крие опасности. Доц. Кунчев изрази убеденост, че нужното за България покритие ще бъде реализирано единствено с " Пфайзер ", само че не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

Доставките на ваксини за страната в идващите два месеца ще са такива, че в случай че се сътвори организация на ден да се вършат по 50 000 дози, можем да достигнем групов имунитет още през лятото. Дир.бг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР