Всички производители на гориво да плащат вноска от 1 лев

...
Всички производители на гориво да плащат вноска от 1 лев
Коментари Харесай

Парламентът взе решение за свръхпечалбата на Лукойл

Всички производители на гориво да заплащат вноска от 1 лев на литър, която след това да бъде давана като отплата на потребителите, това планува признатия на първо четене законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива.  Той беше подсилен със 166 гласа " за ", 6 гласа " срещу " и 42 гласа " въздържали се ", съобщи news.bg.

От ГЕРБ пресмятат, че мярката ще носи по 100 милиона лв. месечни доходи, като се обложат свръхпечалбите на " Лукойл " и дъщерното му сдружение " Литаско ". Със законопроекта се вкарва вноска във фонд " Сигурност на електроенергийната система " освен от " Лукойл Нефтохим Бургас ", а и от всички компании, които преработват недопечен нефт. Т.е. притежателите на съветския нефт, било то " Литаско " или друга компания, която преработва съветски нефт в рафинерията, ще са длъжни да вършат вноски във фонда.

По време на дебата по законопроекта Венко Сабрутев от Политическа партия подсети за връзките сред някогашните ръководещи и бизнесът, като отсече, че някогашният министър председател и сегашен водач на ГЕРБ Бойко Борисов играел карти с шефа на " Лукойл ".

Мартин Димитров от " Демократична България " съобщи, че от групировката ще поддържат законопроекта. Огромно въздействие върху цените на горивата оказва техния импорт в България, уточни той. Ползите от по-евтиния импорт на съветски нефт да отидат за крайните консуматори, тъй като по-евтините горива значи по-висок напредък и по-ниски равнища на инфлацията, посочи Димитров. Той е обезпокоен обаче, че дерогацията не отива в интерес на българските жители, като сред първо и второ четене ще упорстват за промени в законопроекта.

Георги Самандов от " Български напредък " съобщи, че от партията на Стефан Янев ще поддържат законопроекта на обединението ГЕРБ/СДС.

Бившият енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова съобщи, че има няколко положителни вести от дебата: угриженост от " Продължаваме промяната " по повод съблюдаване на Конституцията и всички партии не оспорват това, че жителите и потребителите са ощетени и от тях е надвзета избрана сума от цената на горивата. Делян Добрев добави, че в случай че законопроектът бъде подсилен това значи, че депутатите мислят за интереса на жителите и за бизнеса, а не за шепа съветски компании.

От Движение за права и свободи също заявиха, че ще поддържат законопроекта. В закона те виждат угриженост за подкрепяне на хората с цените на горивата на бензиновите колонки, както и подкрепяне на бизнеса, аргументира се Рамадан Аталай. Той е засегнат по какъв начин депутатите се замервали с думите по какъв начин някои си родител играл на шах, по какъв начин различен партиен водач играл баскетбол, макар че става въпрос за въвеждане на метода на ишлеме в Лукойл Нефтохим. " Освен господин Асен Василев, когато искаше дерограцията, не виждаше ли, че това дружество работи на ишлеме ", запита Аталай. Той прикани депутатите да поддържат законопроекта макар обвиняванията, че има коалиция " Лукойл ". Според Аталай имало и коалиция на европалетите пред Народното събрание. Той се пошегува и засяга изявлението на ген. Атанас Атанасов на един от митингите пред Народното събрание, качил се на няколко палета.

Стоян Таслаков от " Възраждане " съобщи, че посоката на законопроекта е вярна, потребителите би трябвало да извлекат изгоди от дерогацията, само че се разграничават мненията, че един лев е задоволителен като отплата. От групировката на Костадин Костадинов желаят още по-голяма отплата, подкрепяйки посоката на законопроекта. Въпреки това от " Възраждане " ще гласоподават " въздържал се " за законопроекта за цените на горивата на ГЕРБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР