Всички правила за съхранение и охрана на оборудването на площадката

...
Всички правила за съхранение и охрана на оборудването на площадката
Коментари Харесай

Всички правила за съхранение и охрана на оборудването за АЕЦ „Белене“ са спазени, категорична е министър Петкова


Всички правила за предпазване и защита на оборудването на площадката на АЕЦ „ Белене “ са спазени. Това съобщи министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV. По думите й за консервацията на оборудването ще се употребяват услугите на български експерти под надзора на съветската страна. Министърът изясни, че рекомендации за съхранението от съветската страна (производителите на оборудването) са предоставени.
Преди няколко дни пред същата телевизия някогашният енергиен министър Румен Овчаров сподели снимков материал и изрази съмнение, че полученото до момента съоръжение не се съхранява както би трябвало. Той посъветва да се потърсят специалистите, взели участие в консервацията и съхранението на оборудването по първия план за АЕЦ „ Белене “.

В изявление пред bTV също някогашният енергиен министър Трайчо Трайков съпостави плана за АЕЦ „ Белене “ с КТБ като скица за източване на пари.

Трайков разяснява, че въпросът с оборудването “не е най-същественият “.. „ Когато притежаваш нещо, което не ти е належащо, това, което би трябвало да те занимава, е по какъв начин да го продадеш, а не по какъв начин да го съхраняваш”, означи той.

„ Никога няма да чуете цифри от хората, които пазят плана – нито какъв брой ще коства, нито какъв брой ще коства електрическата енергия. А електрическата енергия ще е допустимо най-скъпата от всяка нова мощ, която се вкара в България”, сподели някогашният енергиен министър.
Според него тя евентуално би била 200 лева на мегаватчас.

Според него най-хубавият миг за договаряния за оборудването е бил изтърван, а той е бил, преди да платим парите, с цел да можем да използваме интереса на съветските сътрудници.

„ Още повече в сегашната обстановка, когато финансовото състояние на „ Росатом” е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за плановете в чужбина и биха имали интерес да го използват”, сподели Трайков.

По думите му оборудването би трябвало да бъде вложено в план, който не е в България. В отговор на въпрос какъв брой би коствал плана, Трайчо Трайков уточни сумата от 10 – 11 милиарда евро.

Припомняме, че по времето, когато Трайков бе министър на стопанската система и енергетиката бе подписано съглашението за правене на оборудването.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР