Всички погледи са насочени към южнокорейските гласоподаватели, които отиват до

...
Всички погледи са насочени към южнокорейските гласоподаватели, които отиват до
Коментари Харесай

Изборите в Южна Корея могат да бъдат решаващи за външната ѝ политика

Всички погледи са ориентирани към южнокорейските гласоподаватели, които отиват до урните за основни парламентарни избори. Вотът може да промени вътрешната и външната политика на президента Юн Сук-йол единствено две години след началото на мандата му.

Гласуването на 10 април 2024 година за всички 300 места в Националното заседание придобива изключителна значимост като референдум за Юн и неговата консервативна администрация. Понастоящем Партията на националната власт (ПНВ) на Юн и нейната сателитна партия разполагат единствено със 114 места, изоставайки от прогресивната Демократична партия на Корея (ДПК) и нейната сателитна партия, които управляват 156 места.

Проучванията на публичното мнение сочат, че конкуренцията е извънредно оспорвана. Тези избори по традиция служат като барометър за публичното задоволство от работата на президента в средата на единствения му петгодишен мандат. Например на изборите през 2020 година някогашният президент Мун Дже-ин имаше 59% рейтинг на утвърждение, а неговата ДПК си обезпечи 60% от местата в Националното заседание.

Очаква се за доста гласоподаватели решаващи да бъдат въпросите, свързани с приходите им, като да вземем за пример спадащата стопанска система и покачването на разноските за живот. Проучване на националния ефирен оператор KBS сподели, че 73% от гласоподавателите считат разноските за жилище и инфлацията за решаващи фактори при вземането на решение за гласоподаване. Сред другите въпроси са несъгласията към претендентите, проектът за повече места в медицинските учебни заведения и противоречивото назначение на нов дипломат в Австралия.

ДПК подлага на критика Юн поради икономическата му политика, рекордно ниската раждаемост и свадите към първата дама Ким Кин-хи. ПНВ на Юн се опълчва на това, като твърди, че законодателният надзор на ДПК е провалил обществото, наблягайки правните проблеми, свързани с управлението на опозицията, в по този начин наречената " Теория за съда на опозицията ". Те също по този начин приканиха за промяна на поколенията с " корумпираното потомство 586 ".

Юн обиколи страната, провеждайки 23 общински събрания в градове в Южна Корея, с цел да очертае локални начинания като нова инфраструктура, жилищни и просветителни промени. Този ход оказа помощ за краткотрайното повишение на рейтинга му до 40%. Но този растеж на утвърждението може да се намали след представянето на краткотрайни ограничения за икономическо облекчение, които критиците отхвърлиха като популистки и нереалистични. Тези спорни ограничения включват разноски за ограничение на инфлацията при храните посредством субсидиране на вноса.

Макар че вътрешните диспути преобладаваха в акцията, геополитическите залози са високи. Това важи с особена мощ за съживеното съдействие в региона на сигурността и стопанската система на Южна Корея със Съединени американски щати и Япония, което се разшири при ръководството на Юн. По време на неговия мандат Сеул официализира тристранни начинания в области като защитата, веригите за доставки, филантропичната помощ и авангардните технологии. Кулминацията на тези старания беше историческата среща на върха в Кемп Дейвид през август 2023 година, която пренастрои трите съдружници против заканите, подбудени от нуклеарната Северна Корея и експанзионизма на Китай.

Но политиките на Юн, като да вземем за пример компенсирането на жертвите на насилствения труд от Втората международна война с обществени средства и пасивното приемане на изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от японската атомна електроцентрала " Фукушима ", провокираха отпор в страната. Това разреши на ДПК да показа администрацията на Юн като прекомерно " про-японска " - обичайно мощна политическа офанзива против консерваторите.

Анализаторите предизвестяват, че бъдещите политически промени могат да подкопаят дипломатическите старания на Юн, ориентирани към координиране на политиките със съдружниците, с цел да се противодейства на Пхенян и Пекин. Лидерът на ДПК и предходен претендент за президент Лий Дже Мюн подлага на критика държавното управление на Юн за това, че изостря напрежението с Китай и поддържа Украйна във войната ѝ с Русия. Той твърди, че сходни дейности вредят на Южна Корея, като оказват въздействие върху търговията и връзките сред Русия и Северна Корея. Неутралитетът е в директно несъгласие със настоящия метод на Южна Корея да се нарежда като " световна страна с основна роля ".

Една безапелационна победа на ПНВ на Юн може да покаже, че съдействието сред Съединени американски щати, Южна Корея и Япония има забележителна вътрешнополитическа поддръжка и в същото време да даде знак за крах на Северна Корея и напъните на Китай да раздробят поддръжката на Сеул. И въпреки всичко един съдбоносен отпор би могъл да подкопае вътрешната поддръжка за подписаните от Юн дипломатически акции, принуждавайки Вашингтон да влага повече средства в дипломацията, с цел да укрепи целите на алианса в размирния партиен пейзаж на Южна Корея.

Огромната известност на американско-южнокорейския съюз допуска, че успеха на прогресивната съпротива на общите и президентските избори през 2027 година може да не докара до утежняване на двустранните връзки. Но подозренията по отношение на продължаването на тристранното съдействие с Япония, към което публичните настроения в Южна Корея остават резервирани, евентуално ще се засилят.

Ако ДПК получи законодателно болшинство, може да се наложи Вашингтон и Токио да се приспособят, като възприемат политически изолирани модели на съдействие със Сеул, с цел да устоят на възможни бъдещи промени в държавното управление. Това би могло да значи удвояване на координацията на работно ниво, регламентиране на междупартийните законодателни разговори. Освен това може да включва разширено присъединяване на частния бранш, изключително в стратегически значими браншове, считани за основни за обезпечаване на устойчиви вериги за доставки и авангардни нововъведения.

Използването на двустранни и тристранни законодателни разговори сред Националното заседание на Южна Корея, Конгреса на Съединени американски щати и Националния парламент на Япония, които са релативно изолирани от промени в администрацията, може да помогне за одобряване на постигнатото съдействие. Такова институционализирано съдействие може да помогне за поддържане и задълбочаване на тристранното партньорство при възможни промени в управлението./БГНЕС

-----------------------------------------------------

Джинван Парк, East Asia Forum


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР