Всички оценки я поставят начело в отряда на световните ядрени

...
Всички оценки я поставят начело в отряда на световните ядрени
Коментари Харесай

Русия - непредвидимата първа ядрена сила в света

Всички оценки я слагат отпред в отряда на международните нуклеарни сили и аналитиците се тревожат до каква степен е реалистична доктрината ѝ: дано хвърлим светлина върху нуклеарния боеприпас на Русия, организацията му и опасенията по отношение на него, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1435
Номер едно в света

Русия е силата, притежаваща най-вече бойни глави, при все това Съединени американски щати разполагат с по-голям брой развърнати бойни глави, които може да бъдат изстреляни доста бързо. Според Стокхолмския интернационален институт за проучвания на мира руснаците заявяват 6255 нуклеарни бойни глави, американците - 5550. Другите сили не играят в същата лига. Китай, третата нуклеарна мощ в света, разполага едвам с 350, Франция - с 290.

Това обаче са единствено оценки. Така наречените нестратегически арсенали е изключително мъчно да се оценят, по-специално тъй като за множеството оръжия в тях се употребяват носители, способни да носят и елементарен заряд.

Според Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия, удостоена с Нобелова премия за мир през 2017 година, Русия е изразходвала през 2020 година близо 8 милиарда $ " за произвеждане и поддръжка на нуклеарните си сили ".

Командна верига

Кой заповядва да се открие нуклеарен огън? Според конституцията - президентът, само че заповедта и потвърждението минават през министъра на защитата и началника на генералния щаб. В случая - надлежно през Сергей Шойгу и дясната му ръка Валерий Герасимов.

Владимир Путин " е овластен да даде командата ", разяснява за Агенция Франс Прес самостоятелният съветски специалист Павел Подвиг. " Доколко някой различен може да е част от процедурата, не се знае нищо. Те не могат да наложат несъгласие, само че има колегиалност в някаква форма ", прибавя той.

Съответно надали се чака сюжет злополука. Президентът няма копче, сложено на бюрото му, процесът напълно не е автоматизиран и остава невероятно да се планува по какъв начин ще реагира всеки участник в разнообразни етапи на процедурата.

Тук идва въпросът за съветската войска и дали тя ще се подчини, в случай че Владимир Путин поведе страната си към нуклеарния безпорядък.

" Не съм уверен, че цялата войска поддържа Путин. Те (военните) не са нито луди, нито фанатици. Не можем обаче да отгатнем дали армията ще извърши заповед да употребява нуклеарни оръжия ", твърди Павел Лузин, специалист по съветските въоръжени сили, работещ в Москва за аналитичния център " Ридъл ".

Мнозина западни специалисти настояват, че Владимир Путин може да изгуби повече от нахлуването в Украйна, в сравнение с ще завоюва. А някои допускат, че и редица съветски представители може би са в плен на подозрения. 

" Според мен съветският боен хайлайф надали ще се зарадва, в случай че нуклеарни оръжия се употребяват лимитирано в (Украйна) или във връзка Украйна ", написа в понеделник в Туитър Кристин Вен Бруусгаард от Центъра за интернационално съдействие и сигурност към Станфордския университет (CISAC). " Но кой ще предизвести Путин, че това може в действителност да не подейства ", запита се тя.

Доктрина и действителност

В публикация, поместена в четвъртък от " Бюлетина на атомните учени ", специалистите Ханс Кристенсен и Мат Корда припомниха, че през 2020 година Владимир Путин утвърди нуклеарна теория, предвиждаща четири случая, когато потреблението на атомни оръжия е целесъобразно: изстрелване на балистични ракети против Русия или неин съдружник, приложимост на нуклеарни оръжия от съперник, нахлуване против съветски нуклеарен боен обект или експанзия, застрашаваща " самото битие на страната ".

Правдивостта на тази теория обаче е под въпрос. Русия твърди, че е модернизирала към 90 на 100 от своя боеприпас, а Владимир Путин се базира на потребността да следва " ритъма на измененията ".

" Това даже не е " Формула 1 ", скоростите са свръхзвукови. Спреш ли за секунда и незабавно започваш да изоставаш ", увери господарят на Кремъл, представен от двама специалисти.

Те допълват, че " съветските публични лица нееднократно са правели изказвания, които наподобява отиват много оттатък оповестената теория ". Модернизацията на арсенала подсказва, че последната " се простира по-далеч от нормално въздържане, включвайки тактики за районни сражения, даже оръжия, целящи да всяват смут ".

В понеделник Съединени американски щати обявиха, че не откриват никакви промени в нуклеарните позиции на Русия. " Не мисля, че сме забелязали нещо съответно... Във всеки случай още не ", съобщи пред публицисти почитан представител на Пентагона.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР