Всички обичаме да пием плодови сокове, но за съжаление процентното

...
Всички обичаме да пием плодови сокове, но за съжаление процентното
Коментари Харесай

Четири рецепти за домашни плодови сокове

Всички обичаме да пием плодови сокове, само че за жалост процентното наличие на същински плод на соковете по магазините е много малко за сметка на многото вкусови подобрители.

Затова е добре да знаем по какъв начин да си приготвим вкусни плодове сокове вкъщи и да ги съхраним за зимата.

Сок от ябълки

Необходими артикули: 3 кг сладки ябълки, 2 кг зелени тръпчиви ябълки, 500 г захар

Начин на подготвяне: Ябълките би трябвало да са добре узрели, измиват се и се нарязват на части, след което се изцеждат благодарение на преса за плодове или сокоизстисквачка. Изцеденият сок се прецежда при потребност и се смесва със захарта.

Налива се в бутилки на 5-6 см под горния борд на бутилката. Бутилките се затварят херметически и се стерилизират за 10 минути. Ябълковият сок може да се консервира и като се загрее до завиране и парещ се налее в затоплени бутилки. Бутилките се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу.

Сок от ягоди

 Сок от ягоди

Необходими артикули: 5 кг ягоди и 3 чаени чаши захар

Начин на подготвяне: Избират се добре узрели и здрави ягоди. Измиват се, почистват се от дръжките и листата. Намачкват се леко и се изстискват през преса. Изцеденият сок от ягодите се подслажда със захарта и се изсипва в стъклени бутилки или буркани, които се затварят херметически и се съхраняват на студено и мрачно място.

Сок от дюли

Необходими артикули: 5 кг дюли, 2 кг ябълки, 3 чаени чаши захар

Начин на подготвяне: Сокът от дюли е извънредно богат на усет и аромати. Може да се подготви и единствено от дюли, само че ябълките укрепват усета му. Подбират се още веднъж добре узрели плодове. Сокът се изстисква от дюлите и ябълките, прибавя се захарта и се наливат по същия метод в бутилки, които херметически се затварят и се стерилизират за 10 минути също както сока от ябълки.

Сок от грозде

 Сок от грозде

Гроздовият сок се подготвя без прибавянето на спомагателна захар, защото гроздето съдържа задоволително плодова захар.

Избира се грозде от десертни сортове, добре узряло и крепко. Измива се добре, зрънцата се отделят и намачкват леко с ръка, още веднъж минават през преса. Сокът се бутилира, като още веднъж се съблюдава дистанцията от 5-6 сантиметра от ръба на бутилките, като този път се стерилизират за 15 минути. И той като всички останали се съхранява на мрачно и хладно място.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР