Всички обекти, които не спазват епидемичните правила, ще бъдат санкционирани

...
Всички обекти, които не спазват епидемичните правила, ще бъдат санкционирани
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Грешките на един са петно за целия бранш

Всички обекти, които не съблюдават епидемиологичните правила, ще бъдат глобени съгласно нормативните инструкции. Грешките на един са леке за целия отрасъл. Правителството доста интензивно и всекидневно следи обстановката и сега, в който имаме трендове за понижаване на бройките инфектирани, ще стартират и диалози за разпределяне на ограниченията. Това съобщи пред публицисти министърът на туризма Марияна Николова. Тя се качи на ски зоната Мечи чал, с цел да се види по какъв начин са готови оборудванията за посрещане на туристи, като тя ще проработи на 22-ри януари.  
Министърът уточни, че на Пампорово 70% от пистите са към този момент възобновени след продължителните превалявания, които ги унищожиха, а до края на идната седмица се чака да проработят пълноценно 100% от тях.
На този стадий в Пампорово поръчките за посещаване са сред 35 и 40% спрямо предходните интервали.  
„ Около 65-70% спад имаме към този миг на туристопотока в страната, като трендовете са за 75% спад през зимния сезон “, добави тя.
Преди да огледа оборудванията на Мечи чал, тя организира среща в регионалната администрация на Смолян с туристическия отрасъл от района, присъединяване в която взеха депутатът доктор Даниела Дариткова, регионалният шеф Недялко Славов и кметовете на Смолян и Чепеларе - Николай Мелемов и Боран Хаджиев.
Туристическият бизнес в Смолян изиска поддръжка от нея в политиката за подготовка на фрагменти за бранша. Представителите на бизнеса разясниха, че се чака да има сериозен дефицит на личен състав и би било добре да се намерения за импорт на фрагменти и страната ни да има по-активна политика във връзка с образованието и подготовката на експерти за бранша.
„ На постоянното си съвещание държавното управление реши да обезпечи в допълнение 40 млн. лева, които са по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и до края на март тази мярка ще бъде обезпечена, с цел да запазим заетостта в туризма и превоза - секторите, които са най-тежко потърпевши в изискванията на пандемия “, заяви пред сектора Николова.

Тя заключи, че мярката 60/40, която за туристическия отрасъл е 80/20, ще бъде продължена до месец септември, като по нея държавното управление е подкрепило 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 0000 работни места.
„ По програмата за краткосрочна претовареност на Агенцията за претовареност през 2020 година са непокътнати общо 24 500 работни места от фирмите в същите браншове. До средата на декември 2020 година общо сме разпределили бюджет на 1700 компании и самонаети лица, а платените средства са към 20,7 млн. лв. “, посочи министърът.
Тя сподели, че през декември е било признато изменение в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с което е въведена нова наредба за използването на мярката за държавна помощ.
" От нея в бранш туризъм сме обезпечили средства в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да подпомогнем безплатно близо 1600 предприятия в областта на туристическата и туроператорската активност. Работим интензивно, с цел да може в оптимално най-благоприятен период да стартираме практическото използване на мярката и крайните бенефициенти да усетят резултата от нея “, добави Николова.

Субсидията е планувана за туроператорите и турагенти, на които ще се възвърне 4% от годишния им оборот през 2019 година без Данък добавена стойност . Средствата предпочитано би трябвало да се употребяват за загуби, произлизащи от ваучери на клиенти, както и суми, удържани от снабдители на услуги.
 Николова: Поклонническият туризъм е значим за одобряване на страната като туристическа дестинация Николова: Поклонническият туризъм е значим за одобряване на страната като туристическа дестинация
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир „ Успение Богородично “. Той е измежду най-значи...
По думите ѝ, тази година Министерството на туризма има нараснал бюджет за реклама - 17,5 млн. лева
По оценка на Национален статистически институт през 2020 година общо туристите в област Смолян се очакваше да надвишават 200 000 души, от тях над 170 000 българи и над 30 000 чужденци. Спадът обаче на българите е към 35%, а на задграничните туристи - близо 25%, което е надалеч по-малко от междинното равнище за страната. Според настоящата информация за сезон 2020-2021 спадът на туристите при започване на зимния сезон е 54%. Намалението на българските посетители е 42%, а на задграничните - 91%.  
" Малко чужденци имаме, най-вече румънски жители. Над 95% от туристите в област Смолян са българи при започване на сезона, което се чака да се резервира като наклонност до края на годината. През предходната година 140 000 туристи посетиха област Смолян, от тях 110 000 българи и 30 000 чужденци. По данни на Единната система за туристическа информация, която се оперира от Министерството на туризма, водещите пазари, които посещават региона са следните: Турция - 5000, Англия - 3800, Румъния - 3000, Северна Македония - 2900, Гърция – 2800, и Сърбия – 2500 ", сподели министър Николова.
По време на срещата регионалният шеф на Смолян Недялко Славов съобщи, че е забележима смяната в инфраструктурата, защото има напълно актуализирани пътни връзки сред обособените общински центрове и регионалния град.

 Ски зона Пампорово възобновява работа тази събота 16-ти януари Ски зона Пампорово възобновява работа тази събота 16-ти януари
На 16 януари курортът още веднъж ще бъде наличен за зимни спортове, а операторът на ски зоната разгласи опазване на промоционалните цени на...
„ Стратегическият план, който изпълняваме сега, е Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти. Прогнозирам неговото отваряне през тази година. Това, към което сме насочили напъните си, е разширението на основния път сред Смолян и Пловдив. Това е извънредно значим и нужен план и аз се надявам неговото пускане да е бързо, а не разследване от нараствания трафик след отварянето на граничния пункт “, акцентира Славов.
По думите му това е непосредствената задача, която районната власт в Смолян си е сложила за решение.
Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и опция за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с заведенията за хранене на хотелите или да се търси различен метод за обезпечаване на работа на обектите и обслужване на гостите.
Тема на полемиката бе и търсене на опция за финансиране на организациите за ръководство на туристическите региони, като съгласно тях това ще способства за повишение конкурентността на бранша.
Водещата фотография: Министър Николова е на Мечи чал с най-възрастния настоящ скиор Иван Раев, на 96 години от Чепеларе
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР