Всички нови сгради от 2030 г. следва да бъдат с

...
Всички нови сгради от 2030 г. следва да бъдат с
Коментари Харесай

ЕП: Всички нови сгради трябва да бъдат с нулеви емисии след 2030 г.

Всички нови здания от 2030 година следва да бъдат с нулеви излъчвания, а новите здания, които се употребяват от обществени органи или са тяхна благосъстоятелност, би трябвало да възприемат тези условия още от 2028 година  Изключение е допустимо за селскостопанските здания и постройките, които са част от културното завещание.

Мерките са част от процедурата за преразглеждане на Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките. Текстовете бяха признати през днешния ден от Европейския парламент с 370 гласа „ за “, 199 гласа „ срещу “ и 46 гласа „ въздържал се “.

В момента секторът на недвижимите парцели отделя към 36 на 100 от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз.

В екипа, взел участие по създаването на измененията, е и депутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев, който по-рано пред български публицисти в Страсбург акцентира, че новите разпореждания ще разрешат създаването на механизми, посредством които притежателите на жилища и комерсиалните банки да пристъпят без присъединяване на страната към обновяване и реновации на сградния фонд.

„ Предвидено е посредством специфичен фонд за декарбонизация страната въпреки всичко да може да бъде поръчител в процеса “, сподели още Кънев.

В измененията се залага цел сградният фонд в Европейски Съюз да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година Предвижда се и саниране на повече здания с най-лоши характерности и възстановяване на обмена на информация по отношение на енергийните характерности.

„ Този закон ще помогне за понижаване на сметките за сила и ще се оправи с главните аргументи за енергийната беднотия, като в същото време ще обезпечи хиляди висококачествени локални работни места в целия Европейски Съюз “, съобщи докладчикът от Ирландия Киран Къф от групата на Зелените/ECA. По думите й оправянето с 36 на 100 от излъчванията на въглероден диоксид в Европа прибавя нов дирек в Европейския зелен пакт.

По отношение на жилищните здания страните членки ще би трябвало да вкарат ограничения, с които да се подсигурява понижаване на междинната употребена първична сила с минимум 16 на 100 до 2030 година, и с минимум 20 – 22 на 100 до 2035 година

Според новата инструкция, като ползват минимални условия за енергийните характерности, до 2030 година страните членки ще би трябвало да санират 16 на 100 от нежилищните здания, които са с най-лоши характерности, а до 2033 година – 26 на 100 от постройките с най-лошите характерности.

За да стане закон, в този момент директивата ще би трябвало да бъде публично утвърдена и от Съвета на Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР