Всички нови сгради, които се проектират у нас трябва да

...
Всички нови сгради, които се проектират у нас трябва да
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли новите имоти и какви са плюсовете на енергийно ефективните жилища?

Всички нови здания, които се проектират у нас би трябвало да употребяват над 50% сила от възобновими източници за отопление и изстудяване. Това гласи разпоредба, призната преди две години, само че която влезе в действие при започване на тази.

От тази година над 50% от силата за отопление и изстудяване във всички нови здания би трябвало бъде от възобновими източници. Това значи ограничение на топлинните загуби с изолираност, систематизиране на постройката по отношение на енергийните ѝ потребности и обезпечаване на възобновим източник - слънчеви панели, ветроинсталация, пелети. Всичко това обаче оскъпява строителството.

" Това са нови системи за отопление на постройките, самите системи са много по-скъпи от познатите в БГ газови съоръжения. Тъй като с цел да бъде ефикасна тази система по-добре да има подово отопление, тогава е по-ефективна, макар че радиатори също са вероятни. Необходимо е да има съответния бойлер, който е доста значим детайл от системата ", сподели проф. доктор арх. Иван Данов, Архитектурен факултет, УАСГ.

Всичко това води до спомагателни петцифрени разноски. Тази пасивна къща обаче надвишава заложените критерии в наредбата и употребява слънцето за отопление. Привидно тя наподобява като всички останали, само че има специфична вентилационната система, висококачествени прозорци с тройни стъклопакети, 30 см изолираност по стените и 40 см на покрива. Това коства с към 7% повече, спрямо естествена къща.

" Допълнителни вложения в порядъка на 5% като възвращаемост във времето, всеки самичък за себе си може да пресметна за един подобен обект по какъв начин биха се възвърнали, само че съгласно мен за не повече от 10 години за постройка с тази повърхност, с този размер, сметки от порядъка на 100 лева и под 100 лева за отопление това нещо би се възвърнало доста бързо ", сподели арх. Георги Николов.

Собственикът ѝ пресмята, че сметки за ток са до 5 пъти по-ниски по отношение на жилището, в който са живели със фамилията си, въпреки площта на къщата да е два пъти по-голяма.

" Имаме два радиатора, които сме нагласили на избрана температура, които се включват понякога единствено. Особено в ден като този с доста слънцегреене в действителност вътре температурата е предостатъчна и те просто не се включват, до момента в който в жилището отоплението работеше непрекъснато и то за всяка стая ", изяснява Стефан Атанасов.

Температурният комфорт се усеща отмерено в цялата къща, без пространства, които остават студени, споделя още притежателя и добавя, че построяването на пасивна къща не лишава повече време в сравнение с естествена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР