Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче?

...
Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче?
Коментари Харесай

Христо Г. Данов пази завета на възрожденския Пловдив

Всички ние доста обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? " Марица " реши да ревизира, като стартира от най-важното - хората и улиците на този древен град. Наш екип ще ви гостува, с цел да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем дружно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

Една от най-емблематичните улици в Пловдив - „ Христо Г. Данов “, е събрала в своите 500 метра цялата история на страната ни от времето на Възраждането. И до през днешния ден архитектурните шедьоври тук конкурират с хубостта си градове като Милано и Неапол, а след приключения преди месеци ремонт улицата към този момент не наподобява на паркинг, а разкрива един възвишен, древен и европейски тип.

В предишното по улица „ Христо Г. Данов “, която е носила имената „ Фердинанд “ и „ Владимир Заимов “, гордо са крачили най-колоритните и забавни облици от историята на града ни, в това число Иван Вазов, Драган Манчов и Йоаким Груев.

Въпреки че през днешния ден уличката оставя някак настрана за туристите и гостите на града, изместена от комерсиалните „ Княз Александър Батенберг “ и „ Райко Даскалов “, в предишното точно това е била основната улица на възрожденския Пловдив.

В единия завършек на „ Христо Г. Данов “ се е намирало градското кметство. Сградата, издигната през 1880 година, е непокътната и до през днешния ден и там в този момент се намира обичаният на децата природонаучен музей. През 19. век зданието граничело със остаряло турско гробище. По концепция на княз Александър Дондуков траурният парк е трансфорат в първата социална градина освен в Пловдив, а и в цяла България. Първоначално паркът е бил наобиколен с ограда от дъски и е бил отворен за гости единствено денем.

В съседство се намира старинна постройка, където през днешния ден се обитава администрацията на регион „ Централен “. Къщата е строена през 1887 година за Драган Манчов, а в двора <210> е имало едноетажна сграда, където е работил Иван Вазов. Градска мълва споделя, че поради насъбрани борчове Манчов е трябвало да напусне огромната къща и да се реалокира насреща - на кръстовището с улица „ Бетовен “, където се е намирал другият му дом. Днес постройката е съборена, само че има оставена паметна плоча.

Точно насреща се намира Груевата къща, строена през 1886 година. Днес там е детска градина „ Майчина грижа “. Сградата, в която са живели емблематичните братя Йоаким и Георги Груеви, през днешния ден като че ли губи борбата с времето. Мазилката се кърти и тук-там прозират тухлените стени. „ Покривът също е в окаяно положение. Идват хора тук от администрацията, сякаш да вършат планове, сякаш да оправят нещата, но нищо не се случва ”, съобщи 70-годишен мъж, който боядисваше един от бордюрите в забавачката.

Несъмнено най-впечатляващата постройка на улица „ Христо Г. Данов “ е „ Къщата с нимфите “, която се намира на номер 17. Тя е проектирана от италианката Емилия Събева. Тя работи по плана малко откакто брачният партньор й доктор Атанас Събев купува парцела. Изработката впечатлява отдалече - в модерния за времето венециански жанр, а красивата релефна декорация е повода жителите още тогава да я нарекат „ най-красивата къща в Пловдив ”.

Отсреща е постройката на Кукления спектакъл, където през 1874 година е било седалището на женското сдружение „ Майчина грижа “. Първата председателка е била Марийка Герова, брачна половинка на Найден Геров. Там са се правили доста благотворителни събития. По-късно постройката става дом на пловдивския куклен спектакъл, а мнозина си спомнят пъстрота рейс, който дълги години беше паркиран начело. С него пловдивските малчугани пристигаха, с цел да се трансфорат от дребни в ценители на изкуството.

Анкета: Знаете ли на кого е кръстена вашата улица?

Калина Пенева, 25 години, студентка

- Не знам тъкмо с какво се е занимавал. Знам, че е доста прочут литератор и преподавател. Има къща-музей, която се намира при започване на Стария град.

Петър Нонков, 27 години, водач

- Знам го единствено като име, знам и че тази улица е кръстена на него, само че нямам никаква концепция кой тъкмо е и какво тъкмо е правил. Сигурно е властник, споменаван е в учебно заведение. Младите нямаме доста време за история, гледаме в бъдещето.

Наско Бановски, 24 години, студент

- Разбира се, че знам кой е Христо Г. Данов. Аз съм от град Клисура и той ми е съгражданин, по какъв начин да не знам!? Той е огромен литератор, работил в Пловдив. Основал е първото издателство и първия вестник в страната. Ако не се неистина, даже е бил кмет на Пловдив.

Кой е той?

Най-големият български издател и възрожденски просветник Христо Г. Данов се посвещава на значима задача след Освобождението - заема се с издаването на вестник „ Марица ”. Бащата на модерното българско книгоиздаване слага началото на първия български следосвобожденски вестник и го издава в продължение на 7 години, от 25 юли 1878 година до 1885 година

Христо Груев Данов е роден на 27 юли 1828 година в Клисура. Едва 9-годишен остава сирак. Ударите на ориста го вършат деятелен, работлив, само че и съчувствен.

Прекрачва прага на клисурското килийно школо през 1835 година. На 12 година Христо е бил заставен да замине за Панагюрище. За да изкара някоя пара, подвързвал книгите на съучениците си. През 1847 година Данов отива в Копривщица, където учителства Найден Геров, с асистент Йоаким Груев. Данов бързо става помощник-даскал със заплата, а след това и преподавател в Стрелча, Перущица и Пловдив.

Приет е за дописен член на Българското книжовно сдружение през 1881 година, а през 1900 година е определен и за почетен член. През 1882 година става депутат в Областното заседание на Източна Румелия.

Кмет е на град Пловдив от 2 ноември 1896 до 12 април 1899 година. За работата си като кмет Данов отхвърля да получава заплата. По време на неговия мандат е направен първият градоустройствен проект на Пловдив от проектант Йосиф Шнитер.

Умира на 11 декември 1911 година. Погребан е в съборната черква „ Света Богородица ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР