Всички модерни смартфони имат функция за заключване на екрана с

...
Всички модерни смартфони имат функция за заключване на екрана с
Коментари Харесай

Защо да не използваме това заключване на смартфона

Всички съвременни смарт телефони имат функционалност за заключване на екрана с някаква форма на ключова дума и доста от тях към този момент изискват тя да е включена. Това е потребно за сигурността на потребителя освен при физически достъп до телефона. Активирането на ключова дума разрешава на устройството и да криптира данните.

Много хора употребяват заключен екран, като избират това да е шаблонът. При него на екрана се появяват 9 точки и потребителят избира по какъв начин да свърже най-малко 4 от тях. Това става неговият образец, който да вкарва при всяко включване на екрана.

 

Според разбор на How-to Geek обаче, шаблонът е минимум сигурният способ за заключване и не е целесъобразно той да се употребява. Първата причина е, че множеството хора избират някоя лесна линия, когато да запомнят елементарно. Обикновено това е изписване на писмен знак или цифра или пък форма.

Освен това обаче шаблоните дават относително малко вероятни комбинации. Така, в случай че някой е по-упорит, може да го отгатне при задоволително опити. А изследвания демонстрират, че множеството хора стартират формата на шаблона си постоянно от горния ляв ъгъл и се движат от ляво на дясно или от горната страна надолу. Така отгатването става още по-лесно.

Друг проблем е пръстът. Плъзгането му по екрана оставя диря. При поглеждане от подобаващ ъгъл, следата или елементи от нея, могат да се видят. По-сложните шаблони даже оставят по-ясно отражение. А при някои опити на Университета на Пенсилвания, следите се виждат даже на фотоси, в които в кадър попада телефон. Освен това плъзгането на пръста е много явно придвижване и то елементарно може да бъде видяно и разгадано от хората в близост.

Именно заради тези аргументи се предлага да се употребява различен способ за заключване на екрана – биометрия посредством пръстов отпечатък или лицево различаване или най-малко ПИН код и ключова дума. Така ще могат да се задействат и спомагателните ограничения за сигурност и технологии, които другояче не са налични при потребление единствено на образец.

.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР