Всички мерки, въведени от здравните власти заради COVID-19, отпадат. Носенето

...
Всички мерки, въведени от здравните власти заради COVID-19, отпадат. Носенето
Коментари Харесай

Махаме маските, COVID мерките падат

Всички ограничения, въведени от здравните управляващи поради COVID-19, отпадат. Носенето на защитна маска остава само мощно целесъобразно, най-много в градския превоз и лечебните заведения.

С признатите в четвъртък промени в Закона за здравето на първо четене,

след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, при потребност, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, ще може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област.

От 1 април България към този момент няма да е в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура.

Отпада условието за:
наложително носене на защитна маска за лице на публични места,спазването на физическа отдалеченост,ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито,ограниченията при посещаване на присъствено образование,забраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществени услуги.От същата дата стопират работа COVID-зоните.

За период до три месеца след анулация на епидемиологичната конюнктура остава

опцията НЗОК да заплаща на изпълнителите на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия , както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев

е на мнение, че и след отпадане на изключителната конюнктура е мощно целесъобразно носенето на защитна маска за лице в градския превоз , лечебните заведения , както и когато има скупчване на доста хора навън.

От 1 април остава в действие условието за даване на дигитален Коронавирус документ

на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване или негативен резултат от PCR или антигенен тест или подобен документ на граничните пунктове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР