Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват

...
Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват
Коментари Харесай

Отново изнасяме свинско в Европа

Всички индустриални свинекомплекси в България към този момент могат свободно да търгуват месото, създадено в локални ферми и на европейския пазар, с изключение на на българския.

Европейската комисия (ЕК) облекчава рестриктивните мерки при производството и търговията на прасета и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са ситуирани едни от най-големите свинеферми в страната. Заради пандемията от АЧС през 2019 и 2020 година у нас бяха унищожени хиляди животни.

Сега разхлабването на рестрикциите в районите, в които са били оповестени огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни прасета стана допустимо след гледище от страна на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) пред Европейска комисия.

Базирайки се на високите резултати в битката със болестта при домашни прасета през 2019 и 2020 година, БАБХ отбрани пред комисията мнението си, че правилата на до момента настоящата регионализация не следва повече да се ползват за засегнатите области в България.

Разхлабването на рестриктивните мерки за производителите в страната ​е второ в границите на месец. През март Европейска комисия намали рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори стадий облекчението влиза в действие за общините Силистра и Стоилово (област Силистра), общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе), община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен), общините Попово и Търговище (област Търговище), Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен), община Сливен (област Сливен), община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията сред БАБХ и Европейска комисия във връзка с останалите територии, за които регионализацията остава в действие, продължава.

От Агенцията напомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния бранш. Месото, създадено и добито в райони, в които вирусът е бил открит, е изцяло безвредно за консумация от индивида.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР