Всички говорят за сделката ЧЕЗ“, аз съм склонен да говоря

...
Всички говорят за сделката ЧЕЗ“, аз съм склонен да говоря
Коментари Харесай

Атанас Костадинов: Държавата не бива да участва в аферата ЧЕЗ



Всички приказват за договорката „ ЧЕЗ “, аз съм податлив да приказвам за аферата „ ЧЕЗ “, която е с интернационално измерение. Не бих посъветвал никоя страна да взе участие в сходна спекулация. Сделката би трябвало да се рестартира и да стартира на ярко с нова процедура. Това мнение изрази в предаването " Неделя 150 "  Атанас Костадинов, депутат от Българска социалистическа партия и някогашен заместник-министър на околната среда и водите. По думите му, настоящето ни законодателство съдържа учредения Комисията за енергийно и водно контролиране да се произнесе по няколко хипотези, измежду които и хипотетичната задлъжнялост на оператора :
" Българската страна постоянно може да стои настрана, права до масата и без никой да я позволява до масата на взимане на решения, само че ние твърдим с нашето писмо до КЕВР, че и сега българското законодателство при избрани подозрения разрешава договорката да бъде спряна, стопирана, замразена или разплетена. "   

В коментар по работата на краткотрайната парламентарна комисия за ЧЕЗ Костадинов уточни, че не е явен произходът на " един от дребното базови документи за работа на комисията " – подаденото от премиера в секретната секция на деловодството на Народното събрание писмо, което съставлява фотография на таблица с участници в договорката.

Костадинов счита, че основаната по време на първите два кабинета на Бойко Борисов среда за вложителите и на елементарния бизнес е такава, че " ги кара по най-бързия метод да изоставен страната ":

„ Четири години те (ЧЕЗ) работят в изискванията да не знаят дали им e лишен лицензът. Е, в тази среда даже малко късно се появи Гинка Върбакова. За мен тази спекулация, като се изключи че в дъното стои директно покровителстване от висши държавни чиновници на най-високо равнище (без знанието на премиера не е допустимо да се направи нищо), до финалната – извънредно нелицеприятна реализация, ние сме сложени в една извънредно тъмна и недостойна история, в която не дай Боже българската страна да се забърка и да стане участник. “

„ С това генериране на дълг (тъй като госпожа Върбакова не разполага със свои средства в размер на 300 млн евро), със залагането на акциите на това сдружение в среда, която няма изяснени притежатели, хипотезите за прикрито придобиване са водещи “, означи още Атанас Костадинов.

Относно тезата за наличието на страната в електроразпределителния бранш той посочи: 

" Най-първата класическа демократична теза за страната нощен надзирател – т.е. границите на интервенцията би трябвало да са такива, както беше през ранните 90-те години, към този момент е изживяна даже в демократичната идеология. Твърдя, че тезите за страната – неприятен притежател, водещи демократични тези, които имат принос в икономическото развиване на света, също към този момент са значително несъстоятелни или най-малко се нуждаят от сериозна преоценка. Ето, ЧЕЗ е държавно сдружение. В Белгия, във Франция, в Испания, в Гърция енергоразпределението е  държавно дело. Продължаваме да настояваме на тази позиция. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР