Всички епидемии имат едно общо качество – започват изненадващо, но

...
Всички епидемии имат едно общо качество – започват изненадващо, но
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Ще живеем още 10 години с коронавируса |

„ Всички епидемии имат едно общо качество – стартират изненадващо, само че съществуваха признаци, че COVID-19 ще настъпи “, споделя вирусологът проф. доктор Радка Аргирова в ретроспекция на огромните епидемии на 20 и 21 век. И споделя следния случай:

През 2012 година в Китай, при очистване на работата на остаряла мина, надълбоко скрита подземен, се е наложило разчистване на повърхността й. От всички страни тя е била покрита със остарели, умрели или полуумрели прилепи. В почистването са взели присъединяване 9 души, 7 от които са умряли от „ атипична пневмония “. Биологични материали от тях са били непокътнати за проучване. Днес се открива, че тези материали съдържат SARS-Cov-2, вирусът, който предизвиква Коронавирус епидемията. По думите на проф. Аргирова човечеството ще живее с този вирус и през идващите 10 години.

Проф. Аргирова, казахте, че съгласно Ваши прогнози в идващите 10 години към момента няма да сме се разделили с този вирус. Какво значи това, че той ще се приспособи и ще се трансформира в сезонен грип?

Не мога да съпоставям един вирус с различен. Но по този начин както грипният вирус е с нас доста години и този ще остане с нас. Дали ще се трансформира неговата вирулентност, методът и тежестта на боледуване, не мога да кажа, тъй като той не мутира чак толкоз бързо, колкото грипния вирус, само че ще го има. Няма по какъв начин да го изгоним. Инфекцията и разпространяването му непрестанно се поддържат.

Като вирусолог изненада ли Ви нещо в държанието му?

Нищо не ме изненада. Всичко си върви като при РНК-съдържащ вирус. Всъщност има изненади. Навремето, когато се появи SARS-CoV – 2003-2003 година (в България го нарекохме ТОРС) и по-късно MERS-CoV, който изобщо не стигна до България, и двата вируса непринудено, без никакви ограничения, изчезнаха. Няма ги. Явно не са могли да мутират и да се приспособят и запазят тези разновидности. В началото на пандемията мислех, че е допустимо и с този да се случи по този начин, само че не се случи и аз имам пояснение – той в действителност стана пандемичен за целия свят и неговото разпространяване се поддържа непрестанно, до момента в който тези, изключително MERS-CoV, не съумяха да обиден целия свят. ТОРС засегна, само че малко хора. Много малко бяха хората, които се разболяха. Може би това е повода.

Казахте, че нищо не Ви изненадва, евентуално държанието му е общоприетоо. Защо тогава е толкоз мъчно да се оправим с него и да предвиждаме по какъв начин ще се развие епидемията?

Защото се популяризира по въздушно-капков път. Нищо не може да се направи. Не можете да се изолирате от всички. Не можете да знаете кой до Вас, без киха и да кашля, какво носи. Колкото и да слагате маски, отново е допустимо да се болестите. Това е повода – методът на предаване. Ние не можем да прекъснем предаването на вируса. С имунизацията ще се стараем, само че отново няма да го прекъснем, вирусът ще се популяризира. Тънката разлика е, че имунизацията ще помогне да не се разболеем, а не да не се заразим. Както и при грипа – ние не можем да прекъснем разпространяването му. Той ще бъде с нас, въпросът е да не се разболеем.

Защо тази пандемия толкоз доста изненада света? Направихте ретроспекция на огромните епидемии на 20 и 21 век. Оказва се, че днешният ковид е бил изолиран още през 2012 година?

Защото вирусът стартира доста бързо да се популяризира, имаше доста смъртни случаи за малко време и тъй като няма друга отбрана, нито ваксина, нито лекуване, изостана стопанската система във всички страни. Това докара до цялостна суматоха всички.

Изолацията, в която бяхме сложени по време на изключителното състояние, забави ли хода на епидемията?

Донякъде да, само че по-късно, като невидели хората започнаха да провеждат всеобщи събирания, играха се мачове. Знае се, че в Италия всичко стартира от един футболен мач... Човекът е създание, което доста добре знае, че би трябвало да се учи от грешките си, само че в никакъв случай не го прави. Наистина знаехме, че коронавирусите са доста изменчиви, че откакто имахме първите два – MERS-Cov и ТОРС ще има доста огромна зараза и от трети ковид. Аз не мога да се съглася, че хората не са знаели. Че органите, които би трябвало да наблюдават, не са знаели. СЗО е отговорна значително.

Имаше доста спорни послания...

Да, тъй като дълго време се говореше, че това е зараза, която ще засегне единствено Китай или Азия.

Има доста прогнози за това какво ще ни се случи, когато стартират есенно-зимните грипове. Какво ще се случи съгласно Вас? Ще се „ сплоти “ ли коронавирусът с грипа, допустимо ли е да се получи някаква разновидност?

Коронавирус вирусът мутира настрана от грипния вирус. Срещу грипния вирус към този момент има ваксина. Масово приказваме и агитираме хората да се имунизират против грипа. Ако избегнат грипа, те ще бъдат с по-силна имунна система, по-устойчиви при среща с COVID-19.  Ако не, всеки вирус, и най-леко протичащият грип, ще разстрои организма и ще го направи по-възприемчив към ковид. Да се смесят двата вируса не е допустимо да стане. А във връзка с диагностиката – тъй като е доста мъчно да се постави диагноза дали е грип или ковид по тези признаци, има специфични проби, които ги разграничават.

Училищата ще се трансфорат ли в огнища на ковид?

Не. По-скоро учениците ще придвижват вируса.

Но не сте последовател на цялостното им затваряне или?

Не, не съм. Защото това няма да спре разпространяването. Това не е допустимо. Аз намирам доста огромна виновност в щаба да вземем за пример, тъй като те афишират мярката, само че не знаем с какво изходно равнище я афишират. Нито знаем какво се е случило, с цел да бъде анулирана. Трябваше да се направи най-малко обикновено научно съпоставяне. Каква беше изгодата от тези ограничения, какво постигнахме с тях? Първо, не стана ясно какво си слагаме като цел. Не се сподели. След това не се сподели и дали сме я постигнали – тъй като в действителност цел нямаше. След това удължиха изключителната конюнктура – за какво я удължиха, на какво се надяват? Продължава да не се приказва по този въпрос. Това не вярно. Едно нещо като го правиш, и то на равнище нация, би трябвало да обясниш за какво го правиш, какво очакваш и след това да кажеш реализирано ли е.

Това е просвета, назовава се епидемиология. Има един фактор R, който би трябвало да се пресмята и който демонстрира един инфектиран какъв брой души заразява. Трябва да се стигне до индикатор 1 или по-малко от 1. Никой не седна да го пресметна. Те имаха всички сведения, само че не ги използваха.

Ако вирусолог би трябвало да ръководи здравна рецесия като тази какви ще са стъпките му?

Първо, това е работа за вирусолог и епидемиолог. Не бих разрешила по никакъв метод да се всява суматоха и боязън. По никакъв метод. Бих предпочела да се опише на хората умерено с каква зараза се сблъскваме, да им се каже, че огромният брой от инфектираните хора въпреки всичко изкарват леко и безсимптомно заболяването. Много по-малък дял боледуват приблизително тежко и не повече от 7-8% доста тежко, с летален излаз. Бих споделила, че това е вирусно заболяване, от което би трябвало и сме длъжни да се пазим – само че не тъй като имаме вяра или не имаме вяра, а тъй като може да станем преносители на този вирус за тези, които ще го прекарат по-тежко – възрастните ни родители, хронично болните, хората, които не биха могли да понесат болестта.

Мерките, които се постановиха, са верни – маските, дистанцията, дезинфекцията. Но трябваше да се направи представително проучване в няколко огромни града, в няколко огромни компании, с цел да се види има или няма необятно разпространяване и да не се стига до всеобщо затваряне на всички.

Ще ви дам образец – ръководството на огромна верига магазини се обърна към нас да създадем цялостно проучване на техните чиновници в цялата страна. Ние направихме такова проучване трикратно, през две седмици. Това са 4 400 проби, една по една – нито един човек не беше позитивен. Говоря Ви за началото на април до към 1 май. Всички, които изследвахме в този интервал, бяха отрицателни. Малко по-късно епидемията стартира да се надига у нас, започнаха да се появяват повече случаи, повече смъртни случаи.

Нали помните първоначално, когато щабът стартира да работи – 2-3 седмици всеки ден споделяха – „ няма позитивни проби “. Ами няма, тъй като никой още не го беше внесъл. Кой се интересува от нас? Питат за какво в Италия има толкоз доста случаи – ами тъй като целият свят е там. Не знам на кого не му е ясно. Малко по-късно, когато се появиха искащи за проучване, започнаха да се появяват случаи. Така ни стана ясно ясно, че вирусът го има, само че не е всеобщо публикуван.

Трябва да се вършат проби - когато тестираш – откриваш. При нас се тестваха единствено хора със признаци. Добре, ще изследваш хората със признаци и в действителност ще им поставиш диагнозата. Ще ги отделиш, ще ги карантинираш, ще забраниш до тях да се доближават други. А тези, които нямат никакви признаци какво ги правиш? Те популяризират. Те не знаят, че са инфектирани, тъй като не са изследвани. Малко са хората, които ще решат да се изследват, в случай че им няма нищо. Ние живеем в пандемия и всеки може да бъде инфектиран.

Какъв е българският принос в проучването на този вирус?

Аз съм ръководител на Временната научно-експертна комисия по плановете за COVID-19. Отпуснаха се целеви средства за създаване на научни планове с фундаментален темперамент за България. Оглавявам комисията, която прави оценка тези планове и ги класира. Неотдавна излъчихме спечелилите. Сред плановете има доста, които се занимават с проучване на генетиката на вируса, който циркулира у нас – има ли особености. Идеята е да се види дали няма специфичност, която да изясни по-ниската смъртност и общо взето по-ниската заболеваемост.

Има планове, които са свързани със сравняване на генетиката на българското население и тази на другите страни, в които е изключително високо разпространяването на вируса – човешката плюс вирусната генетика. Това е доста значимо проучване и считаме, че оттова ще „ изскочи “ нещо забавно. Имаме много планове, които се занимават със основаване на нови лекарствени средства, които да бъдат дейни против COVID-19. Спечелилите планове ще имат отминалост 2 години. В това отношение не изоставаме.

Проф. доктор Радка Аргирова, дмн, има дълготраен теоретичен и на практика стаж като вирусолог, изключително в региона на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя приключва Висш медицински институт, София през 1969 година През 1973 година приключва Института по вирусология „ Ивановски ” в Москва, където придобива научна степен Кандидат на медицинските науки. През 1987 година получава научна степен доцент по вирусология от Института по обща и сравнителна патология на Българска академия на науките. От 1994 година е лекар на медицинските науки, а от 1997 година - професор по вирусология.
Проф. Аргирова е завеждащ поредно на Централна лаборатория по СПИН, Лаборатория по ретровируси и Лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни заболявания. От 1992 година насам е учител по вирусология в Биологичния факултет на СУ „ Климент Охридски ”. Заместник-министър на опазването на здравето и Главен държавен хигиеничен контрольор в интервала 1995 – 1997 година Председател на програмния съвет по СПИН към Медицинска Академия сред 1991 и 1993 година Координатор за Централна и Източна Европа и представител на България в СЗО в Женева, Швейцария в интервала 1992 – 1994 година по отношение на световните стратегии против HIV/СПИН. От 1994 до 1996 година е член на Програмния координационен ръб на Програмата против СПИН на Обединените народи (UNAIDS). Експерт по въпросите на СПИН в извършени задачи в Република Конго и Филипини през 1994-96 година
Председател на Българското сдружение по здравна вирусология (от 2001 година до момента); зам.председател на Българския съюз на медицинските експерти (2010-2013); член на Международното сдружение за СПИН (International AIDS Society); член на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society); ръководител на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010).
От 2013 година е част от екипа на “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда ” като лекар-вирусолог към Клиничната лаборатория, бранш “Имунология и молекулярна диагностика ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР