Всички анализи на българската енергийна система в последните десетилетия започват

...
Всички анализи на българската енергийна система в последните десетилетия започват
Коментари Харесай

Проф. Янев: Ядрената енергетика няма алтернатива у нас

Всички разбори на българската енергийна система в последните десетилетия стартират с едно и също изречение. България е страна, бедна на енергийни запаси. По щастливо стичане на събитията сме получили достъп до нуклеарни технологии и имаме потенциал да развиваме нуклеарна енергетика. За мен тя е без конкуренция. Това разяснява пред БНР проф. Янко Янев във връзка бъдещето на плана АЕЦ " Белене " и енергийната тактика на България в подтекста на декарбонизацията.

" Всичко това - да търсим геотермална сила или да вършим акумулатори, няма неприятно в тези нововъведения, само че ние сме една от дребното страни, които могат да развиват нуклеарна енергетика. За мен въпрос за потребността от нея не стои ", разяснява Янев. Той посочи, че площадката на АЕЦ " Белене ", определяна като локва, се учи от българската просвета от най-малко 40 години, проучена е, коментирана е с Европейски Съюз, има подготвеност за работа по нея. " Ще бъде по-изгодно построяването на нови мощности там, което не значи да не се работи по нови мощности в Козлодуй ", разяснява Янев, който е шеф на Института за проучване на нуклеарните познания във Виена.

" Глупаво е да се твърди, че Русия ще ни бие по главата поради обвързването с нея при нуклеарните планове. Какво значи - че тя ще постъпва по този начин с всички свои клиенти зад граница ли? Това са примитивни политически диалози ", разяснява специалистът Янев. Според него на бранша би трябвало да се гледа дълготрайно и стратегически. Отпадането на парогазовата централа в комплекса " Марица изток " не е неточност, тъй като ще има промени по линия на зеления преход и с този тип гориво, счита проф. Янев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР