Всички административни органи са длъжници на хората с ТЕЛК. Приемаме

...
Всички административни органи са длъжници на хората с ТЕЛК. Приемаме
Коментари Харесай

Адв. Коев: Всички административни органи са длъжници на хората с ТЕЛК

„ Всички административни органи са длъжници на хората с ТЕЛК. Приемаме страната като едно, а Национален осигурителен институт и РЗИ се възприемат настрана. Държавата не е едно, а Национален осигурителен институт и РЗИ не са един тим. Аз съм пациент, а те са обособени губернии с обособени права “. Това съобщи пред телевизия Bulgaria On Air адв. Георги Коев. По думите му, без значение от напъните на омбудсмана Диана Ковачева и първите стъпки, които са били подхванати в посока на смяна на организацията на работа на ТЕЛК-комисиите, до ден сегашен нищо потребно не се е случило.

„ Чакаме разпореждане за изменение и допълнение на един устав за ръководство на работата “, сподели юристът и акцентира, че това очакване продължава към този момент 5 месеца, а признаци за смяна няма.

„ За първи път се вършат опити да се реши този проблем. Чуха се проблемите на организациите, омбудсманът свърши невероятна работа май месец. Мина едно публично разискване, само че пет месеца по-късно няма кой да изготви разпореждане за изменение на правилника на работа. Това е административно безхаберие. Няма експертиза “, безапелационен бе адв. Коев.

Юристът изрази мнение, че казусът опира до неналичието на информация, тъй като на процедура има доста органи и комисии, само че елементарният човек няма от кое място да се осведоми, няма по какъв начин да разбере къде да търси правата си и къде да подаде тъжба.

„ Месеци наред хората не престават да са без пенсии. Трябва да имаш документ, че не си си получил пенсията, а от теб желаят документ, че си с ТЕЛК решение “, разказа действителната обстановка Павлина Григорова от „ Платформа против решенията на ТЕЛК и НЕЛК “.

Тя се съгласи с мнението на адв. Коев, че всичко е въпрос на добра администрация, а такава няма.

„ Не е нужно да разкарваме един 80-годишен човек, с цел да се яви пред ТЕЛК и да потвърди, че е с деменция. Този човек има персонален доктор. ТЕЛК комисиите не познават редките болести. Имаме хора, които по 100 дни чакат експертно решение, при изискване, че са освидетелствани. Имаме момиче, на което за пети път му връщат документите “, описа тя.

Павлина Григорова обаче бе безапелационна, че казусът не е в неналичието на информация, както счита адв. Коев, а в това, че системата на процедура не действа.

Тя описа, че пострадалите от тази анархия всеобщо пишат писма до РЗИ, до Здравното министерство и до Национален осигурителен институт. 

„ В множеството случаи ни се изяснява къде се къса връзката сред ТЕЛК, РЗИ и Национален осигурителен институт. А в същото време не престават да умират хора без самун и медикаменти “, сподели тя.

Григорова бе безапелационна, че протичащото се е „ опит за ликвидиране на голям брой хора “ и става въпрос за нарушение на човешки права.

Според нея изходът е да се тръгне към интернационално дело, само че хора с увреждания не разполагат с финансов запас, с цел да водят такова дело против страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР