Всеобщо осмиваният през 2008 г. филм на М. Найт Шаямалан

...
Всеобщо осмиваният през 2008 г. филм на М. Найт Шаямалан
Коментари Харесай

Учени: Облаците пренасят устойчиви на лекарства бактерии

Всеобщо осмиваният през 2008 година филм на М. Найт Шаямалан " Явлението " може би е планувал едно нещо вярно.

Според канадски и френски откриватели
облаците на хоризонта са евентуално злокобни не тъй като алармират за приближаваща стихия, а тъй като в скорошно изследване е открито, че те придвижват на дълги дистанции устойчиви на медикаменти бактерии.

" Тези бактерии нормално живеят на повърхността на растителността като листата или в почвата ", споделя водещият създател Флоран Роси.

" Установихме, че те се придвижват от вятъра в атмосферата и могат да пътуват на дълги дистанции - по целия свят - на огромна височина в облаците ", сподели той пред организация Агенция Франс Прес.

Откритието е оповестено предишния месец в списание „ Science of The Total Environment edition “.

Изследователите от Университета Лавал в Квебек и Университета Клермон Оверн в Централна Франция са търсили гени, устойчиви на антибиотици, от бактерии, открити в проби от облаци.

Пробите са взети сред септември 2019 година и октомври 2021 година от станция за атмосферни проучвания, ситуирана на 1465 метра надморска височина на връх Пюи дьо Дом, латентен вулкан в Централна Франция.

Анализът на извлечената мъгла сподели, че тя съдържа сред 330 и над 30 000 бактерии на милилитър облачна вода, при междинна стойност от към 8000 бактерии на милилитър.

Те идентифицираха в бактериите и 29 подтипа гени, устойчиви на антибиотици.

Лекарствената устойчивост поражда, когато бактериите са изложени на въздействието на антибиотици и в продължение на генерации развиват имунитет.

Здравните органи неведнъж са предупреждавали, че тези акомодации се трансформират в това, което в изследването се разказва като " сериозен хигиеничен проблем в международен мащаб ", като усложняват, а в избрани случаи вършат невероятно лекуването на някои бактериални инфекции, защото използването на антибиотици в опазването на здравето и селското стопанство продължава да нараства.

Проучването не предлага изводи по отношение на евентуалните последствия за здравето от разпространяването в атмосферата на устойчиви на антибиотици бактерии - съгласно оценката единствено 5 до 50 % от организмите могат да бъдат живи и евентуално дейни.

Но Роси допуска, че рисковете евентуално са дребни.

" Атмосферата е доста стресираща за бактериите, а множеството от тези, които открихме, бяха бактерии от околната среда ", за които е по-малко евентуално да бъдат
нездравословни за хората, изясни той. " Така че хората не би трябвало да се опасяват да се разхождат в дъжда. "

" Не е ясно дали тези гени биха се предали на други бактерии ", добави Роси.

Наблюдението на атмосферата обаче би могло да помогне да се дефинират източниците на устойчиви на медикаменти бактерии, сходно на тестванията за COVID-19 и други патогени в отпадъчните води, " с цел да се ограничи тяхното разпространяване ", сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР