Вселенският патриарх Вартоломей завърши успешното си едноседмично посещение в Северна

...
Вселенският патриарх Вартоломей завърши успешното си едноседмично посещение в Северна
Коментари Харесай

Патриарх Кирил се меси в БПЦ по разколнически и подмолен начин

Вселенският патриарх Вартоломей приключи сполучливото си едноседмично посещаване в Северна Гърция, което бе увенчано с аудиенция в Атон, където се намира най-старата оживяла монашеска общественост в света, и където той означи 30-годишнината от избирането си на Вселенския трон.

Освен че е нравствен лидер на 300 милиона православни християни по света, Вартоломей е и отличен църковен посланик. По този метод той заобикаля да налива масло в пламъците, които към този момент горят в международната Православна черква. Той не изиска нито депортирането на съветски монаси от Атон, както някои кръгове чакаха (а може би и желаеха), нито евакуирането на монаси зилоти от манастира Есфигмену (монашеският медал Есфигмену се е отделил от останалите 19 манастира в напълно мъжката общественост и отхвърля да признае Вартоломей за глава на православната вяра).

В края на краищата основаният в Истанбул патриарх е изразил позицията си по тези въпроси и в този момент нещата са в ръцете на гръцката страна, която има пълномощията да приложи закона и правосъдните решения. Вартоломей не играе в ръцете на тези, които с неспокойствие чакаха да видят публикувани в интернационалните медии фотоси на зилотски монаси, които се сблъскват с полицията за битка с безредиците на Атон; или на облечени в черно монаси, които обитават нелегално на Атон, принудени да се качат на фериботи от пристанищното населено място Дафни и да бъдат изпратени назад в родината си.

Посещението на патриарха по-скоро беше обръщение за единение в миг, когато международното православие е застрашено от ерес поради разединителната реакция на патриарх Кирил от Руската православна черква на " дяволската ", както я разказва Вартоломей, война, която съветският президент Владимир Путин води против православните си събратя в Украйна. Кирил, " олтарното момче на Путин ", както го назова папа Франциск в едно изявление, стартира офанзива на всички фронтове, целяща да сложи другите православни църкви под собствен надзор. Ако не успее да ги управлява, задачата е да ги срине или просто да ги раздели, с цел да им попречи да оспорват неговите цели и имперски визии, които по една случайност съответстват с тези на Кремъл.

Вартоломей умее да вижда огромната картина и се движи по сръчен изкусен метод по църковната шахматна дъска. Той осъзнава, че православната църковна карта ще бъде друга след войната в Украйна.

Московският патриарх се пробва да приспособи тази карта към ползите на Русия и в ущърб на вселенския център на православието, с който той се бори на всички фронтове. Използвайки Сръбската патриаршия като инструмент, Москва се пробва да манипулира църквите (както и вярващите) на други славянски страни като Северна Македония и Черна гора. Същевременно тя се пробва да се намеси вътре в православната черква в България и Гърция по разцепнически и потаен метод, като употребява проруски настроени свещеници.

Действията на Вартоломей са ръководени " за обединяването на всички ", което е и непрекъснатата молитва на Православната черква. /БГНЕС

--------

Старвос Дзимас, „ Катимерини “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР