Вселенският патриарх Вартоломей хвърли съществени рецензии към позицията на Московския

...
Вселенският патриарх Вартоломей хвърли съществени рецензии към позицията на Московския
Коментари Харесай

Вселенският патриарх скочи на руския си събрат Кирил

Вселенският патриарх Вартоломей хвърли основни рецензии към позицията на Московския патриарх Кирил за позицията му руско-украинската война. Вартоломей подчертава, че " пред лицето на гибелта на честни хора, бомбардировките над цивилни поданици, изравняването със земята на цели градове, пред лицето на тази човешка мъка не може да звучат проповеди, които дефинират войната като " свята ".

" Това е много тъжно. Причинява ни най-дълбока горест и болка. Но такива думи провокират повече болка на самите украинци. Защото не можеш да твърдиш, че си брат на друг народ, и да благославяш войната, която твоята страна води срещу него. Не може упорито да настояваш, че Украйна ти принадлежи в църковно отношение, единствено че да разрешаваш вярващите от свързаната с Москва църковна структура да бъдат убивани, а храмовете им - разрушавани от руските бомбардировки ", показа вселенският патриарх в изказване за кипърския вестник " Катимерини Кипру ".

Той заподозря, че руските църковни ръководещи може да се надяват, че военната инвазия ще уреди и църковните им претенции.

" Това несъмнено го схващат нашите украински братя и сестри, които виждат по какъв метод река Днепър, където са получили кръщение от Константинополската църква, става алена с кръвта на техните честни сънародници, а Мариупол и други градове се трансформират в парчета ", споделя Вартоломей.

" Случващото се в Украйна е мъка, срам, който постоянно ще жигосах тези, които са го провокирали, тези, които са удостоверили, че нямат страх от Бога. Изглежда, че Страстната седмица не е свършила за разкъсвания от войната украински народ, за майките от двете страни, които оплакват децата си. И все пак Христос възкръсна ", подсети патриархът.

Запитан дали продължаването на войната го тревожи, предстоятелят на Константинополската патриаршия дава отговор: " Разбира се, че ни тормози. И ни наранява дълбоко... Неведнъж сме казвали, че войната не е решение. Тя не би трябвало да бъде дори последната алтернатива. Начинът за разрешаване на всички разлики би трябвало да бъде диалогът и само диалогът. Не бих желал да разясня позицията и избора на политическото ръководство на Русия, за които се съди по резултатите, които виждаме. Сигурен съм, че те ще бъдат оценени в близко и далечно бъдеще от други лица и институции и несъмнено от самата история, чиито страници в този момент се пишат с кръвта на почтените жертви на тази война. Убедени сме обаче, че руският народ, минимум нашите православни братя, не може да са съгласни с това, което се прави срещу прилежащия украински народ. И всички ние видяхме това в реакцията на една смела част, която се опълчва на братоубийствената война и е за мир. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР