Вселенската патриаршия призна македонската православна църква като Охридска архиепископия. Тълкуването, че

...
Вселенската патриаршия призна македонската православна църква като Охридска архиепископия.
Тълкуването, че
Коментари Харесай

Христо Матанов: Признаването на Охридската архиепископия е геополитическа игра

Вселенската патриаршия призна македонската православна черква като Охридска архиепископия.

" Тълкуването, че е приета македонска православна черква не е правилно, защото на никое място в решението не загатват имена и етноси, защото това би било тълкувано като филетизъм. Така както Православната черква тълкуваше оповестяването на Българската екзархия. Той признава Охридска архиепископия. Друг е въпросът, че македонските ми сътрудници считат македонската черква за приемник на Охридската архиепископия ", изясни историкът проф. Христо Матанов в " България заран ".

" Охридската архиепископия е била основана при започване на 11 век от император Василий Втори, който македонците отхвърлят да е " българоубиец ", като приемник на Преславската патриаршия. За да може да сплоти българските земи, които към този момент са под византийска власт, той основава една черква, която не е напълно канонична, защото е основана с решение на светската власт ", изясни историкът.

По думите му в този смисъл Вселенският патриарх е прав да признае Охридската епископия. Според Матанов обаче Българската черква се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка. Гостът посочи, че в устава на Българската православна черква написа, че тя е приемник на Охридската архиепископия, а на никое място в решението на Вселенския патриарх не се приказва по този въпрос.

" За мен е радостно, че той е признал правоприемника. Тоест признал е Охридската архиепископия и Българската черква има законно право със собствен правилник да се написа за приемник на Охридската архиепископия дружно с другите църкви. Остава да забележим по какъв начин ще се развие разногласието сред Охридската епископия и Сръбската православна черква. В този спор се намесва и Руската черква на страната на Сърбия. В православието каквото каже светската власт, това става. Публична загадка е, че Вселенският патриарх е проукраински надъхан. Неговият покровител е кръг от Америка. Следователно става въпрос на една огромна геополитическа игра ", разяснява Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Историкът обърна внимание, че не е инцидентен интервалът, в който се случва това нещо, тъй като има изострени връзки сред Украйна и Русия, т.е. - Руската патриаршия и Вселенската патриаршия. Той разясни, че това решение налива масло в огъня на връзките сред България и Северна Македония, тъй като македонците всяко нещо го поясняват по личен метод.

Историкът разяснява и разногласията в последните години дали 3 март би трябвало да е националният ни празник, а не примерно 24 май.

" 3 март е Ден на освобождението, до момента в който 11 май е църковният ден, в който се чества делото на светите братя Кирил и Методий, което е общославянско. Ако 11 май се разгласи за народен празник, това значи ние да честваме едни хора, чието дело има общославянско значение. Не би трябвало да се комплексираме от това, че Русия ни е освободила. Това е въпрос на национално самочувствие. Ние би трябвало да приемем този факт, а не да се мъчим да го заобикаляме ", разяснява Матанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР