Вселената е почти два пъти по-стара, отколкото се смяташе досега,

...
Вселената е почти два пъти по-стара, отколкото се смяташе досега,
Коментари Харесай

Вселената е почти два пъти по-стара, отколкото е известно: Големият взрив е бил 13 млрд. години по-рано

Вселената е съвсем два пъти по-стара, в сравнение с се смяташе до момента, съгласно ново изследване, което оспорва водещия космологичен модел.


Експерти от Университета в Отава са създали нов модел и настояват, че Големият гърмеж се е случил преди 26,7 милиарда години. Това е съвсем два пъти по-отдавна от предходните оценки, съгласно които нашата Вселена датира отпреди 13,7 милиарда години, оповестява „ Дейли мейл “.

Новоразработеният от нас модел удължава времето за образуване на галактиките с няколко милиарда години, което прави Вселената на 26,7 милиарда години, а не на 13,7, както се смяташе до момента - споделя професор Раджендра Гупта, създател на проучването.

Досега учените изчисляваха възрастта на нашата Вселена, като изучаваха най-старите звезди въз основа на аленото отместване на светлината, идваща от далечни галактики. През 2021 година те стигнаха до възраст от 13,797 милиарда години за нашата вселена въз основа на този модел.

Много специалисти обаче са озадачени от съществуването на звезди, които наподобяват даже по-стари от тази възраст. Например, Метузела, звезда в съзвездието Везни, се прави оценка на възраст сред 13,65 и 15,25 милиарда години. Освен това галактическият телескоп на НАСА " Джеймс Уеб " е разкрил няколко ранни галактики, които наподобява са в напреднал етап на еволюция.

Професор Гупта твърди, че предходният модел, учреден на аленото отместване на светлината, е " осатарял ".

„ Като се разреши на тази доктрина да съжителства с разширяващата се Вселена, става допустимо аленото отместване да се интерпретира още веднъж като хибридно събитие, а не като събитие, дължащо се само на разширението “, изяснява той.

Вместо това професор Гупта твърди, че би трябвало да въведем концепцията за еволюиращи " свързващи константи ". Константите на свързване са фундаментални физически константи, които ръководят взаимоотношенията сред частиците.

Идеята е изказана за първи път от Пол Дирак през 1928 година, който допуска, че тези константи могат да се трансформират с течение на времето.

Според професор Гупта, в случай че се допусне, че те могат да се развиват, времевата рамка за образуването на ранните галактики, следени от галактическия телескоп на НАСА " Джеймс Уеб " при огромни червени отмествания, може да се разшири от няколкостотин милиона години до няколко милиарда години.

Той също по този начин допуска, че обичайното пояснение на " космологичната константа ", която съставлява тъмната сила, виновна за ускореното разширение на Вселената, се нуждае от преразглеждане.

Вместо това той предлага константа, която да регистрира еволюцията на константите на свързване.

Тази смяна в космологичния модел оказва помощ да се реши загадката с дребните размери на галактиките, следени в ранната Вселена, като разрешава по-точни наблюдения, прибавя той в изказване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР