Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е е жизнено важна

...
Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е е жизнено важна
Коментари Харесай

Учени разкриха колко плодове и зеленчуци на ден удължават жи...

Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е е витално значима за нашето здраве, защото уравновесеното хранене спомага за създаване на здрав имунитет. Световната здравна организация (СЗО) твърди, че, в случай че не одобряваме задоволително от тези храни ще сме по-предразположени към избрани болести, като на сърдечно-съдовата система. Това е повода СЗО да постанова нормата от банкет на най-малко 400 грама плодове и зеленчуци дневно, написа Дарик.

Група откриватели от Харвардския университет (САЩ) неотдавна разгласява проучване в Circulation, списанието на Американската сърдечна асоциация, което демонстрира, че приемът на пет плода и зеленчука дневно е обвързван с по-ниска смъртност.

За да проведат това изследване, учените са анализирали резултатите от към 66 000 дами и 42 000 мъже в следващо изследване от 1984 до 2014 година, които не са имали сърдечно-съдови болести, рак или диабет при започване на проучването.

Освен това учените изследваха и данните за приема на плодове и зеленчуци на съвсем два милиона възрастни в международен мащаб, с цел да намерят модели сред диетата и дълголетието.
Три порции от зеленолистни зеленчуци дневно предлагат специалистите.

Получените резултати демонстрират, че има по-малък риск от смъртност, в случай че се употребяват три зеленчукови и две плодови порции на ден. Над това количество рискът от болести не беше понижен в допълнение и не носи спомагателни изгоди. Това са констатации, които поддържат актуалните диетични рекомендации от здравните управляващи.

В съпоставяне с хората, които ядат единствено две порции плодове и зеленчуци дневно, при тези с по 5 порции рискът от гибел е с 13% по-нисък. Тези хора са с 12% по-нисък риск от гибел от сърдечно-съдови болести, 10% по-нисък от рак и 35% по-нисък от респираторни болести.
Според резултатите от изследването зелените листни зеленчуци като маруля, спанак или зеле са тези, които имат най-вече преимущества спрямо други. По същия метод плодовете и зеленчуците, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове, боровинки или моркови, също са най-препоръчителни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР