Всеки зодиакален знак има свои отличителни черти. Рисувайки картините си,

...
Всеки зодиакален знак има свои отличителни черти. Рисувайки картините си,
Коментари Харесай

Жената от картината ♥ Лейди Годайва като олицетворение на жената КОЗИРОГ

Всеки зодиакален знак има свои отличителни черти. Рисувайки картините си, известните художници основават персонажи с ослепителен и запаметяващ се темперамент. Ако се вгледаме и съпоставим, някои творби на изкуството са идеално въплъщение на качествата и характера на дамите от избран астрологичен знак. Ето един любопитен взор по тематиката, в която даваме път на дамата Козирог.

 Lady Godiva and Earl Leofric by Edmund Leighton, 1891

Легендата за красивата Лейди Годайва е жива и до през днешния ден. Когато нейният мъж Леофрик (968-1057), граф на Мерсия, открил непостижим за поданиците си данък, тя го помолила да опрости и понижи тежестта му. Граф Леофрик обаче, инатливо отказвал да се смили над бедните хора. Най-сетне той се съгласил, само че сложил немислимо изискване – щял да понижи данъците само, в случай че младата му брачна половинка преминела по улиците на града гола на кон. Разбира се, хитрият граф разчитал на благоразумието на своята жена и вярвал, че тя в никакъв случай няма да се осмели на сходна безумна постъпка. Но изумлението му било голямо, когато една ранна юлска заран, лейди Годайва гола и покрита само с дългите си коси, поела по градските улици, възседнала кон. Трогнати от самоотвержената й постъпка, всички поданици останали по своите домове и затворили прозорците си. Само един човек в града, локалният шивач, прочул се като „ Надничащият Том ”, не спазил благовъзпитание и жадно следил голата аристократка през дребната дупка, издълбана на капака на прозореца. Провидението го ослепило за дързостта му.

 Lady Godiva by John Collier, 1897

Великолепната картина на Джон Колиър е отлична илюстрация на особените качества на Козирога – те не понасят несправедливостта, освен това освен във връзка с себе си, само че и по отношение на всички останали. Ако в тяхно наличие някой бъде афектиран, Козирогът е подготвен на всичко, с цел да възвърне справедливостта. Жената Козирог е вярна на своите идеали, които са постижими и изискват воля, храброст, самообладание и разсъдък. Всичко, което тя има и буди почитание и удивление.

В последна сметка, лейди Годайва извоювала правдивост за бедните жители на брачна половинка си. Граф Леофрик понижил тежките налози и извършил дадената дума с почитание към дамата, чието име на староанглийски значи „ Божи подарък ”.

Картини: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР