Всеки втори българин иска предсрочни избори. Това сочи проучване на

...
Всеки втори българин иска предсрочни избори. Това сочи проучване на
Коментари Харесай

Проучване каза колко хора искат избори сега

Всеки втори българин желае предварителни избори. Това сочи изследване на организация „ Афис ” измежду 1200 души. За половината от запитаните решението към днешния ден е скорошна оставка и образуване на предварителни избори, а запазването на актуалната управническа настройка е предпочетен вид от едвам 19% от запитаните.



Смяната единствено на някои министри или пък ново държавно управление в границите на настоящия парламент са доста непопулярни измежду обществото (съответно 16 и 15 на 100 от анкетираните). Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, демонстрира забавна динамичност от началото на кабинета „ Борисов 3 “. Привържениците на ръководещата коалиция в този й формат са намалели двойно, до момента в който съперниците й са се нараснали съвсем четири пъти, като забележителна част от недоволните нарастват още към края на първата управническа година (лятото на 2018). Това амортизиране на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно ръководство. Разрезът на данните свидетелства за още нещо – последователите на националистите на практика са раздвоени – едвам 27% от тях избират опазване на настоящето държавно управление, а други 27% считат, че оставка и предварителни избори са най-хубавият вид за страната.



При околните до ГЕРБ респонденти, консолидацията още веднъж е под въпрос – 52% от тях желаят опазване на сегашната власт, само че всеки трети споделя потребността от промяна на още министри. 70% от определящите се като близки до Българска социалистическа партия желаят бърза оставка. Същото искане се споделя от към 60% от околните до Демократична България, Движение за права и свободи и други обединения, включително „ ИТН “ на Слави Трифонов и „ Изправи се БГ “ на Мая Манолова. Въпреки че митингите са най-масови в столицата (където близо половината желаят бърза оставка и нови избори), в регионалните центрове 58 на 100 от интервюираните желаят същото. В по-малките обитаеми места обаче оставката се поддържа от по-малко от половината интервюирани, само че въпреки всичко със забележителен условен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в дребни градове.

За 52% повода за митингите е „ Всеобщото неодобрение от цялостното ръководство на страната “.



Относително еднакъв дял от всички обществени и демографски групи споделят това чувство, като само изключение са хората с по-високи приходи. С много непосредствен условен дял (49%) запитаните показват „ Възмущение от корупцията във високите етажи на властта “. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а измежду живеещите в регионални градове, този дял доближава до 58 на 100 – близо двама от трима интервюирани. В същото време и опозицията не се привижда като главен мотор на митингите. Едва един от всеки петима (или 22%) позволява, че недоволството е подбудено от „ Политическите упоритости на опозицията “. Несъстоятелни звучат и още две аргументи, постоянно изтъквани от представителите на властта – че митингът е резултат от „ Борба сред олигарсите “ (26% от анкетираните) или пък, че зад митингите стоят „ Външни сили “, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от 11% от интервюираните, показват от АФИС. Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината имат вяра че аргументите за недоволството е битка сред олигарси или упоритости на опозицията, а 30% са съгласни, че митингът с съображение показва отвращение от корумпираната власт. Сред последователите на националистите този дял е даже 40%.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР