Всеки владетел, минавайки през града, го сривал до основи. Едни,

...
Всеки владетел, минавайки през града, го сривал до основи. Едни,
Коментари Харесай

Античният форум Августа Траяна в Стара Загора

Всеки държател, минавайки през града, го сривал до основи. Едни, с цел да го повдигнат още веднъж, други - единствено тъй като са минали оттова. За сегашното мога обаче да приказвам възторжено, защото Стара Загора напълно не наподобява на пожълтяла картичка от предишното, а, в противен случай, съгражда се и модернизира. В самия му център, до фамозната Старозагорска опера и постройката на съда, е открит остарял древен град от времето на император Траян (98-117 г.). Градът по това време се споделя Августа Траяна, едно от многото имена, с които е преименуван, в чест на римския държател. Най-голям напредък обаче той бележи при идващ император - Марк Аврелий (161-180 г.). По времето на Аврелий са построени улична мрежа, водоснабдяване и канализация, процъфтява жилищното, а също и общественото строителство.

Открити са 11 бойни кули от общо 40, които са били ситуирани на двете крепостни стени, ограждащи града. Имало е и две врати за излизане и влизане в града, по римски архитектурен вид. А вътре, в града, по това време се строят храмове, базилики, терми, портици, театрална постройка, борси. Имало е изсичане на лични монети, с които жителите са търгували над 100 години.Стара Загора напълно не наподобява на пожълтяла картичка от предишното.До западната врата, впечатляващ, е форумният комплекс с амфитеатрално построения театрон, с лице към площада на амфитеатъра. Десет, също стъпаловидно подредени, каменни седалки са били употребявани от фенове за наблюдаване на тържества, гладиаторски битки и други зрелищни събития. Площадът е постлан с каменни плочи, а в центъра му е непокътнат фундамент, върху който е била сложена императорска конна скулптура.

Северно от театрона са ситуирани просторни терми, които били социална баня. Сградата е разполагала с повече от 10 големи зали, изпълнявали ролята на публичен, нравствен и спортно-образователен комплекс. Там се е намирало и най-ранното образователно заведение в града (нач. на III в.) – Северски гимназион. Комплексът е опустошен към средата на V в. при опустошителните нападения на хуните, предвождани от Атила.В самия център е открит остарял древен град от времето на император Траян...Преди тях обаче - I-III в., на територията към града е имало над 30 тракийски светилища на коренното тогава население, което е почитало тракийския бог-конник, само че има и такива, които са почитали гръцките Аполон, Зевс, Хера, Атина...

По същото време в града се развиват редица изкуства, за това свидетелстват мостри на каменната и бронзовата пластика, ювелирното изкуство, грънчарството и стъклопроизводството. Открита е мраморна скулптура на митичния Орфей. Периодът на късната древност (ІV-VІ в.), в който Августа Траяна към този момент е известна с името Берое, се свързва с преместването на столицата на империята през ЗЗ0 година от Рим в Константинопол. Следват редуващи се трагични и славни събитияПатосът не е непотребен, когато приказваш за нещо, което обичаш. И аз в никакъв случай не мога да сдържа това, което всеки би направил, в случай че има път към Стара Загора – би обикнал този град. А и би могъл да се наслаждения на някое от оперни, театрални, балетни и фестивални прояви, проведени на построената естрада в Античния конгрес.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР