Всеки уважаващ себе си туристически град по света предлага на

...
Всеки уважаващ себе си туристически град по света предлага на
Коментари Харесай

Шефове излизат от кухните, за да готвят на улицата

Всеки уважаващ себе си туристически град по света предлага на гостите си и обилие от улична храна, която е част от локалната просвета. Или по-общо на това, което можеш да си купиш навън и да го изядеш или изпиеш до момента в който вървиш. София може и да не е тъкмо туристически град, само че поради взрива на нискобюджетните полети до нея, от ден на ден чужденци откриват за себе си града. В края на месеца и жителите на града, и гостите му ще имат опция да се насладят съсредоточено на първия по рода си фестивал навън за качествена храна и питиета - StrEAT Fest.

Той отваря " порти " на 30 септември, събота, от 10:00 до 22:00 часа и е проведен от изданието " Бакхус " взаимно с " Пазари Възраждане " ЕАД и с поддръжката на регион " Възраждане ".

В особено обособена фестивална зона в реновираната част на " Женски Пазар ", StrEAT Fest ще показа селекция от 40 изложители, разграничени по категории:  Шефове излизат от кухните, с цел да готвят на улицата
© Багри

В рамките на фестивалния ден посетителите ще могат да опитат разнородни храни, приготвени на място, вино, карфт бира, коктейли, сладкиши, кафе и селекция от артикули на български фермери и производители. За децата ще има специфичен избор от храни и питиета, а " Музейко " ще аранжира за игра детската площадка на територията на фестивала.

Бандата джаз музиканти Brazz Vilidj ще свирят онлайн денем, а следобед първият формат на StrEAT Fest ще приключи с празненство с гост-диджеи.
 Шефове излизат от кухните, с цел да готвят на улицата
© Da Bono

Ключова част от фестивала ще бъде зоната с заведения за хранене, които ще приспособяват менюто си за " улицата " и ще предложат на посетителите типични ястия от разнообразни национални кухни: португалска (TUGA Bar&Restaurant), тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L`Instant Boutique & Catering), италианска (Борис Палаханов, Da Bono focacceria pizzeria), съвременна българска кухня (БАГРИ), турска (Turquoise) и още. Ресторант Soul Kitchen ще се погрижи за веган обиколката на света, а " Бакхус ", дружно с сътрудниците на събитието Kaufland ще вземат участие със взаимен щанд, на който трима гост-готвачи ще подготвят още изненади от кулинарната географска карта. Повече за заведенията за хранене и останалите изложители може да прочетете тук.
 Шефове излизат от кухните, с цел да готвят на улицата
© Gelateria Naturale

За феновете на виното, в зона " Вино&Бира " ще може да се купят виновността на " Вила Мелник ", " Загрей ", " Боровица ", " Старо Оряхово ", Thirst Wines, " Братанови " и други. За преследвачите на крафт бира, магазин " 100 бири " и Brewforia ще показват разнообразна и подбрана гама от крафт марки. Партньорите на фестивала Stolichno ще вземат участие с изключение на с бира и с новаторски бирен сладолед, приготвян на място от MIAM.
 Шефове излизат от кухните, с цел да готвят на улицата
© Hamachi-ni

В " Сладко&Солено " посетителите ще бъдат изкушени от макарони Chez Fefe, самун с мая и сладкиши на " Хляб&Soul ", новите смутита Blu, септемврийските сладоледи на Gelateria Naturale, подбраните кафета и чайове от Drekka.

Зона " Български производители " ще показа изложители с висококачествени сезонни, месни, млечни и опаковани артикули. Сред участниците са " 100панство Мусачево ", " Веселата Ферма ", " Чифлик Ливади ", шоколади " Гайо ", лютиви сосове Chilli Hills, Roobar, Roseymark
 Шефове излизат от кухните, с цел да готвят на улицата
© L'Instant

На втори етаж, за гостите на StrEAT Fest ще има коктейли и питиета от бар By The Way, кафе от Chucky’s и специфични оферти от Bulleit Bourbon - сътрудник на събитието.

Събитието има вход - 10 лева за възрастни, в които са включени 5 лева консумация, а за деца 5 лева, от които цялата сума е консумация. Разплащането на щандовете ще става с фестивална валута, която всеки може да обмени на няколко предопределени за задачата пункта.
 Бира, претворена в сладолед.
© Stolichno

Бира, претворена в сладолед.

" Женски пазар " е най-стария и огромен централен пазар в София. Място с дух и история, огромна част от нея забравена, друга изменена, трета, за жалост, облечена в предубеждения, показват уредниците. Днес пазарът притегля чужденци и младежи поради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мулти-култи спирки за ястие, скрити места, неповторими магазинчета и артикули, които единствено там могат да се открият. Част от концепцията на събитието е да промотира региона и да даде начало на повече кулинарни фестивали от подобен вид.
 Популярният португалски сладкиш - пащел дъ ната.
© TUGA

Популярният португалски сладкиш - пащел дъ ната.

За нова информация и още детайлности следете уеб страницата и Facebook страницата на събитието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР