Всеки трети от преболедувалите коронавируса страда от нервно или психично

...
Всеки трети от преболедувалите коронавируса страда от нервно или психично
Коментари Харесай

Изследване: 1/3 от преболедувалите COVID-19 имат нервни разстройства

Всеки трети от преболедувалите ковид страда от нервно или психологично разстройство шест месеца след заразяването, излиза наяве от изследване на английски и американски учени, оповестено в научното списание „ Lancet Psychiatry”.
Учените са провели проучване на 236 хиляди пациенти. Те са ревизирали за съществуване у преболедувалите COVID-19 последици под формата на 14 разнообразни нервни или душевен разстройства шест месеца откакто човек е бил диагностициран за първи път с ковид.
Проучването е открило, че хората, които са преболедували COVID-19, са по-склонни да развият мозъчни нарушавания, в сравнение с тези, които са преболедували грип или други респираторни болести.
"Сред 236 379 пациенти, диагностицирани с COVID-19, изчисленото разпространяване на диагнозите на неврологични или психиатрични болести през идващите шест месеца е 33.62 % ", се споделя в обявата.
Най-често срещаните са обезпокоително разстройство (17% от оздравелите) и афективно разстройство (14%). Други диагнози са по-рядко срещани: исхемичен инсулт при два %, разстройство, предизвикващо използването на психоактивни субстанции при 6.5 %, бодърствуване при пет % и деменция при 0.7 %.
Тези индикатори обаче са по-високи при тези, които са преболедували по-тежко COVID-19 и са минали през лекуване в реанимация. Като цяло, за 13% от интервюираните, диагнозите, свързани с психологични или нервни разстройства, са сложени за първи път.
"Нашите данни дават значими доказателства за степента и естеството на грижите, които може да се изискват. Констатациите също акцентират нуждата от засилено неврологично наблюдаване на пациенти, които са признати в интензивно лекуване или имат енцефалопатия (невъзпалително мозъчно заболяване) по време на заболяването COVID-19 ", се споделя в проучването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР