Всеки трети човек, приет в болница в България през последната

...
Всеки трети човек, приет в болница в България през последната
Коментари Харесай

Народът е болен: Живеем с година и половина по-малко

Всеки трети човек, признат в болница в България през последната година, е бил с Covid-19. Страната ни е на 21-во място в Европейския съюз по заболеваемост и на трето място по смъртност от ковид. Това значи, че имаме по-малък триумф при лекуването спрямо другите страни в Европейски Съюз. Данните са от отчет за дейностите в отговор на пандемията, свързани със здравното обслужване на популацията, който бе представен на конференция от доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА).

Неблагоприятната позиция на България във връзка с смъртността може да се предотврати с по-добро лекуване, което съгласно доцент Хинков е индикатор за качеството на здравната система. След старта на пандемията средната дълготрайност на живота в страната понижава с година и половина.

" Ние сме с 6 години по-малък индикатор, в сравнение с Европейски Съюз и на последно място в Европейски Съюз по предстояща дълготрайност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от междинните на Европейски Съюз.

Тоест нашият народ е болен.

Това паралелно с възходящата възраст ще се окаже огромно предизвикателство за здравната система и това е един от главните фактори за огромната смъртност по време на Covid-19 пандемията ", разяснява Хинков, представен от " Дневник ".

78% от умрелите са на възраст сред 60 и 89 години - това е таргетната група на Covid-19, това е рисковата група, която е потърпевша най-вече. Смъртността от Covid дърпа общата смъртност, тъй като се усилват всички хронични болести, уточни още Хинков. По думите му България е водеща в Европа по заболявания на кръвообращението и на дихателната система.

Друга значима причина за високата смъртност са мозъчно-съдовите заболявания.

Според Хинков една от хипотезите за това е, че е доста допустимо здравната система да се е справила неприятно, а друго пояснение е, че огромна група хора не са се записали и са умряли в дома си. Той обърна внимание и на огромния брой приети в болница - близо 244 хиляди души. По думите му 28% от тях били с ковид, което значи, че всеки трети приет в болница е бил инфектиран.

" Материално-техническата база не е добра, не е довършено оборудването с коли за спешна помощ ", добави Хинков. Всички повиквания за ковид са били обслужени, само че пропуск е, че няма връзка сред центровете за незабавна помощ и лечебните заведения. Според доцента пропуски има и в лабораторната активност.

Спешната помощ с наличния си запас е направила оптималното, с цел да помогне на хората, акцентира Хинков. Зелените коридори обаче не са си " свършили работата ". Тяхната поява не се регистрира като сериозна мотивация на жителите да се имунизират, а изключително в първата вълна има много ниско покритие, уточни още Хинков. По думите му най-голямата роля за имунизацията имат общопрактикуващите лекари, които се включиха във имунизационния развой през февруари тази година.

Хоспитализациите през 2020 година понижават с 25% спрямо 2019 година. По области в Перник и Видин смъртните случаи на 100 хиляди са доста по-високи спрямо другите области, само че за какво е по този начин - занапред би трябвало да се проучва.
 

 
Оглавихме и ранглиста за корупция в опазването на здравето
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР