Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета

...
Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета
Коментари Харесай

Столтенберг: Не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не приключи

Всеки схваща, че не е допустимо Украйна да бъде призната в НАТО, до момента в който войната не е завършила, съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред участниците в събитие на неправителствена организация в Брюксел, заяви Българска телеграфна агенция.

Той означи, че в НАТО има единогласие за бъдещото участие на Украйна. По неговите думи съвещанията по този въпрос не престават, само че не е подходящо да се чакат вести в тази посока от идната през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. Москва няма право на несъгласие, най-важната задача в този момент е Украйна да оцелее като самостоятелна страна, уточни Столтенберг.

Трябва да създадем по този начин, че откакто завърши, войната да не се разгори още веднъж, добави той. По неговите думи съветският президент Владимир Путин е позволил най-малко две стратегически неточности с предприемането на войната - подценил е смелостта и решимостта на украинците, само че и единството в НАТО за поддръжка на Украйна. Не би трябвало и ние да подценяваме Русия, която даде до момента доста жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре подготвени бойци, само че това, което й липсва в качеството, наваксва с количество. Затова би трябвало да бъдем подготвени за продължителна война, предизвести генералният секретар.

Това е война на безсилие и логистиката е основен въпрос. Фронтовата линия отдавна не се трансформира, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези отбрани, изграждани с месеци. Затова има потребност от модерно съоръжение, танкове, бронирани транспортни средства. Украинците имат потребност от инженерни уреди, с цел да разпрострат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали, разясни той.

Генералният секретар добави, че във Вилнюс може да се чакат решения, свързани с прекосяването на украинските войски от руско към западно въоръжение. По неговите думи украинците би трябвало да решат кой е кадърен да бъде медиатор в мирни договаряния. Столтенберг приветства напъните на Китай да се търси решение.

Той означи, че различията в НАТО са неизбежни, както е било до момента, само че значимото е всеки да схваща потребността да има съдружници. Съветът ми към всеки предстоящ общоприет секретар е да пази единството в алианса, съобщи Столтенберг, който скоро се чака да напусне управлението на пакта, в което взе участие от 2014 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР