Всеки пети в страната работи нелегално. По последни данни сивият

...
Всеки пети в страната работи нелегално. По последни данни сивият
Коментари Харесай

Всеки пети работи на черно

Всеки пети в страната работи незаконно. По последни данни сивият бранш в стопанската система е 21,5 на 100, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на конгрес, отдаден на битката с недекларираната претовареност.

При този размер на сивата стопанската система, и при 40 % преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета, вредата за хазната е 10 милиарда лева по-малко доходи, изясни Велев. При понижение на сивата стопанска система даже единствено с 5 на 100, което е изцяло достижима цел, изчисленията демонстрират, че приходите в бюджета ще се усилят с 2,5 милиарда лева, добави ръководителят на АИКБ.

Според работодателите най-голямата причина за високия % на недекларирана претовареност е това, че разноските за налози и осигуровки за един чиновник в страната са прекомерно високи. Налозите доближават 53,25% за трета категория труд, изясни Велев. И даде образец - с цел да да получи един служащ нето 100 лв., предприятието би трябвало да заплати 53 лв. и 25 стотинки налози и осигуровки.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
22% от хората, които работят без трудов контракт, са наети в...

Според него с последните законодателни дейности се стига до обстановка, в която няма да зависи от импортираните осигуровки. Така повече от половината от пенсионерите ще получават идентични пенсии, без значение от това какви осигуровки са внасяли.

Работодателските организации са създали общо 51 ограничения, ориентирани към предварителна защита и битка с недегалния труд, за всяка от които има съответно предложение, ориентирано към способените институции и организации. За да се потвърди, че ограниченията работят, са извършени пилотни проби над 60 предприятия. Вече има съответни рекомендации за промени в законодателство и в административни практики.
Плащането в плик лишава служащите от правата им



Явлението " пари в плик " постоянно е предизвиквало яд в мен поради високата обществена цена, която плащаме всички, освен ощетеният служащ или чиновник. Защото тази порочна форма на претовареност лишава служащите от техните права, визира продуктивността и качеството на труда, отразява се отрицателно върху бюджета и пенсионната система. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев по време на полемиката, представен от пресслужбата на общественото министерство.

Той уточни, че данните на показателя " Икономика на ярко " демонстрират, че за интервал по-малко от 10 години формалната стопанска система в страната е нараснала своя дял от 64 до над 80%, само че макар позитивната наклонност дейностите против пресичането на недекларираната претовареност би трябвало да продължат.

Министърът на труда акцентира, че в съдействие със обществените сътрудници държавното управление подхваща комплекс от ограничения за изсветляване на стопанската система, чиято цел е от една страна да се защитят трудовите и осигурителните права на работещите, а от друга да се основат условия за лоялна конкуренция сред предприятията.

Гълъб Донев подчертава и върху смисъла на признатите промени в Кодекса на труда за ограничението на недекларирания труд, с които за първи път се регламентира наказването за наново и редовно осъществяване на сходни нарушавания., добави той.

Министър Донев обърна внимание, че пандемията и мощната нужда от сигурност и предвидимост са трансформирали отношението на хората към действителното обявление на труда и приходите. Безспорно, най-категоричната и най-ефективна мярка за справяне с недекларираната претовареност са качествените работни места, добави той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР