Всеки пети учител у нас е готов да се ваксинира

...
Всеки пети учител у нас е готов да се ваксинира
Коментари Харесай

Един на всеки пет учители е готов да се ваксинира

Всеки пети преподавател у нас е подготвен да се имунизира против ковид. Тези данни оповестиха от здравното ведомство след среща на здравния министър Костадин Ангелов и сътрудника му от просветното министерство Красимир Вълчев, на която дружно с членове на Националния действен щаб е обсъдена предстоящата ваксинационна акция измежду работещите в просветителната сфера.

Според данните на здравното ведомство  21% от учителите в просветителните институции са декларирали желанието си да се имунизират на този стадий. Те показват увеличение в каузи им - преди седмица-две изследване на синдикатите демонстрира едвам 15% педагози, склонни да си слагат ваксина. " Ще продължи записването (на искащи да се имунизират учители-бел.ред.), до момента в който тече имунизацията на втората група по проекта. Приоритетно ще бъдат имунизиран и непедагогическият персонал в образователните институции ", разясняват от здравното министерство в неприсъствен отговор на апела на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " ваксини да има и за непедагогическия личен състав, който е над 35 хиляди души.

Освен за имунизацията министрите са разговаряли и за противоепидемичните ограничения в учебните заведения. " Анализът на противоепидемичните ограничения продължава и към момента е рано да се вземат дефинитивни решения ", споделят от Министерство на здравеопазването.

В момента в учебно заведение са единствено учениците от началния стадий от 1-ви до 4-ти клас, които се върнаха назад по класните стаи на 4-ти януари. По-големите възпитаници от 5-12 клас не престават да учат онлайн - най-малко до 18-и януари. Поне засега намерението е да се анализрат данните до четвъртък, след което да се реши дали от другия понеделник в клас да бъдат пуснати и останалите възпитаници.

Нагласите са спорни и измежду родители, и измежду учителската колегия и специалистите. Според много директори стихийното връщане на всички възпитаници в учебно заведение крие огромни опасности, по тази причина и в МОН се разискват разновидности за периодично повтаряне на присъственото и онлайн образованието - да вземем за пример една седмица петокласниците и седмокласниците да учат в учебно заведение, след което другата седмица да излязат в отдалечено образование, когато пък присъствено да стартират да се образоват примерно учениците в 6-и и 9-ти клас. Идеята е да не губят мотивация и да наваксват пропуските, в случай че са натрупали такива. С приоритет за връщане в училишните сгради ще са учениците от 5-ти, 7-и и 12 клас, на последните два класа от които предстоят изпити.

 

ТЕСТВАНЕ

" Предстои всеобщо тестване на работещите в просветителната сфера ", показват още от Министерство на здравеопазването, без спомагателни детайлности. Не е ясно какъв брой учители ще бъдат проверени за ковид, нито по кое време ще стартира и вероятно ще завърши тази акция. Преди няколко месеца също бе обявено за сходно всеобщо тестване сред учители в София, само че към този момент не е известно то да е осъществено. Министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев оповестиха, че темповете на имунизация у нас съответстват с тези в Германия, съпоставени на база брой сложени ваксини на глава от популацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР