Всеки от нас трябва се включи отговорно в борбата с

...
Всеки от нас трябва се включи отговорно в борбата с
Коментари Харесай

Борисов: Ограничаваме 350 000 човека, плащаме 350-400 млн. за 3 седмици

" Всеки от нас би трябвало се включи отговорно в битката с COVID-19. Да проявим дружно увереност, самодисциплина и възприятие за отговорност. Уверен съм, че единствено заставайки един до друг - лекари и медицински сестри, здравни служащи, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, дружно като общество можем да се оправим! Вече сме го правили! ". Това написа във " Facebook " министър председателят Бойко Борисов, откакто остави министрите си сами да оповестят новите ограничения, с които страната влиза в триседмичен локдаун в мек вид от петък. В споделено към същия пост видео с нормалния си сопнат звук министър председателят дава отговор на критиците си за случилото се в последните няколко седмици.

" Подложени сме на тествания. Но Ви убеждавам, че дружно ще се оправим с тях. Здравната и обществената ни системи работят, макар компликациите. Страната е финансово постоянна и това се установи от всички интернационалните организации и институции. Икономиката продължава да създава. Продължаваме да строим пътища, тъй като след пандемията вложителите би трябвало да могат да стигнат до всяко крайче на България. Въпреки всичко децата получават обучение, а българските учители също са герои, тъй като сполучливо приспособиха просветителната система към онлайн преподаване ", прави преглед на обстановката Борисов.

" След като дадем глътка въздух и след сериозен разбор на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на ограниченията. Моловете ще отворят магазините си на 21 декември, заведенията за хранене, фитнесите гладко, учебните заведения и детските градини гладко ще отворят ", дава обещание министър председателят. Ограниченията, съгласно калкулации на държавното управление, ще обиден към 350 000 души, само че за тези три седмици ще бъдат изхарчени не по-малко от 350-400 млн. лева за отплата на бизнесите, които ще бъдат лимитирани.

В монолога си пред щаба и част от министрите Борисов се оплаква от " гневната акция против ограниченията ". " Когато март почнахме да затваряме и бяхме първи в света, в Европа даже, против нас имаше лавина от упреци, че се прави това нещо. Тъй като в този момент ни е нужно доста единение, доста консолидация, няма да си послужвам даже с имена. Но такава гневна акция против ограниченията за протекция на здравето и живота на хората протече месеци наред ", подрежда Борисов, като не пропуща да спомене, че в Народното събрание не желали да се носят маски, а протестиращи ги горели пред Министерския съвет. Той отвръща и на въпросите къде е националният действен щаб с думите: " Никога не сме го закривали, само че дано да припомня на нашите критици, че щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше по кое време ще им спрете всяка заран брифингите ".

" Нищо друго от думата карантина, от думата понижаване на обществения контакт няма в никоя друга страна и нито една не се е справила в света и няма по какъв начин да се оправи. В доста от най-напредналите страни не стигнаха леглата, не стигнаха лечебните заведения, тези които сме ги имали за образец в медицината и там ли не са били готови? ", съпоставя се с другите европейски страни Борисов. Той съпоставя ковид с наводнението - " когато извали голямо количество дъжд не може да бъде стихотворец от системите и по тази причина стават наводнения на всички места по света. Когато в един къс интервал от време хиляди хора се заразят от една болест плюс всички останали които са си текли до момента, естествено, че лечебните заведения ще бъдат пренатоварени ".

Борисов има какво да каже и на хората, които считат поддръжката за стопанската система за несъответстваща: " Друга част от обществото ни дава образец по какъв начин в Германия подпомагали повече от нас бизнеса. Да де, само че там е 60% данъкът, в България е 10%. Сиреч всеки месец българският бизнес 10% заплаща налог на страната, а другите 90 прибира като облага и инвестиция вероятно. Едно и също ли е да взимаш на 100 лева 60, а 40 да оставаш за бизнеса, както в доста огромни европейски страни, които ни се дават за образец в този момент, или на 100 лева да остават 10 за бюджета, 90 да отиват при бизнеса? ".

От монолога се подразбира, че в държавното управление е имало опозиция против локдауна. " И министърът на образованието не е склонен, изключително за децата до четвърти клас, детските градини и яслите, само че ще поддържа, тъй като е взаимен, тъй като това, което вършим - и тези ограничения отново са по средата на суровост на най-напредналите европейски страни, те касаят три седмици ", споделя Борисов. През това време той предизвестява болничните шефове: " Като кажем три седмици, значи е три седмици и лечебните заведения би трябвало да изпишат хиляди, хиляди оздравели ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР