Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но

...
Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но
Коментари Харесай

Сигурни начини да се избавим от стреса и напрежението

Всеки от нас понякога претърпява стрес. Но в някои случаи това може да навреди на здравето, написа чешкият iDnes. Авторите изясняват по какъв начин да се отървете от напрежението и да се отбраните от него.
Когато става дума за стрес, множеството хора си показват сложна обстановка в работата или в фамилията, само че това е доста по-широко разбиране. Съществуват доста фактори на стрес - както душевен, по този начин и физически. Някои от тях постоянно не осъзнаваме, даже когато водят до утежняване на здравето. Съществува и общоприетото разбиране, че стресът е нещо "въображаемо ", което не може да бъде измерено. Това е неточност: можете да определите равнището на хормоните на напрежението в кръвта си, което дава отговор навръх степента на стрес (независимо дали го осъзнавате или не).
Основните хормони на напрежението са адреналинът и кортизолът, които според от мозъчните импулси се създават от надбъбречните жлези и оттова попадат в кръвта. Тяхната задача е да оказват помощ на тялото в сложна обстановка, когато би трябвало да реагирате на опасност. Поради това те покачват равнищата на кръвната захар, тъй че тялото да има повече сила, както и сърдечната периодичност и кръвното налягане, тъй че да се усъвършенства кръвоснабдяването и насищането с О2 и хранителни субстанции. Те въздействат и на други физиологични процеси.

Сериозни резултати
Ако това се случва за малко и рядко, всичко е наред. Но в случай че хормоните на напрежението се отделят в кръвта съвсем непрекъснато, това е доста нездравословно за здравето.
Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови болести, астма и други алергични реакции, както и автоимунни болести. Това води и до намаляване на имунната система, което усилва склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни болести.
Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушавания на съня, меланхолия, отмалялост, главоболие и болки в гърба. Често предизвиква и неплодородие. Стресът също форсира стареенето, както външно (кожата губи разтегливост, образуват се бръчки), по този начин и душевен (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).

Започнете с главата си
Някои от източниците на стрес са отвън вашия надзор: болест, интервенция, бракоразвод, загуба на работа, само че доста от тях сте позволили в живота си без причина.
Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви оказват помощ, в случай че тактиката за битка със напрежението не стане част от метода ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Фактори на напрежението, от които можете да се отървете:
Преумора, душевен и физически стрес.
Твърде интензивни извършения и прекомерно изтощителни или рисковани извършения.
Диети за понижаване на тежестта, само че също по този начин преяждане и корист с алкохол.
Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм.
Липсата на сън, на отмора и време "само за себе си ".
Общуване с неприятни хора, спорове, ревнивост, яд.
Седене пред компютъра, светлинен смог, нечист въздух, тълпи от хора, неловко пътешестване.
Некомфортна среда: климатик, прекомерно изсъхнал въздух, горещо или студено.

Стратегия за битка със напрежението
Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, само че да живеете по-дълго и да сте по-здрави, в сравнение с противоположното.
Избягвайте всичко, което е привлекателно, само че предизвиква стрес. Например заем за първокласна отмора ще ви натовари с изплащането му.
Преразгледайте целите си в живота. Ако парите и/или триумфът са преди всичко за вас, сигурно ще бъдете уплашени.
Ако сте в комплицирана фамилна обстановка (домашно принуждение, непрекъснати спорове), преодолейте страха си и я променете.
Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, в случай че имате потребност от нея.
Научете се да казвате "не ". Отхвърлете всичко, което ви изтощава, лишава ви свободното време, пречи ви да се занимавате с занимание и така нататък
Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и въодушевени. Отделете време за медитация, йога и разходки.
От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо.
Спете толкоз, колкото ви е нужно. Не лягайте прекомерно късно!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР