Всеки народ има своите герои. Във вековната история на България

...
Всеки народ има своите герои. Във вековната история на България
Коментари Харесай

Жители и гости на Вършец се събраха, за да почетат паметта на Дякона /снимки/

Всеки народ има своите герои. Във вековната история на България националната памет е съхранила редица персони, посветили се на българската идея през разнообразни столетия. В пантеона на най-почитаните, дарени с ореола на безсмъртието е и Васил Левски. В нашата нова история няма друга такава персона, която да е останала неопетнена от бурите на политическия и публичния живот, която по този начин да респектира и вълнува нацията със своите качества - персона, която и през днешния ден, 151 години след гибелта си, остава неосъществим връх.
Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола на българската независимост, неуловимия Дякон, за индивида с най-чистата душа! Всяко дете стартира да учи българската история с неговото име – знак на безгранична любов към жанр и Родина.
За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника му, бяха пристигнали кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, секретарят на общината Даниела Тодорова, зам.-председателят на Общинския съвет Иван Андров, общински съветници, представители на общинската администрация, политически, публични организации, учители, възпитаници и жители.
С възпоменателна гала, заупокойна панихида, отслужена от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим, поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, на 19 февруари беше маркирана 151 годишнината от трагичната крах на Апостола. Инициативата бе проведена от Община Вършец.
В словото си кметът на общината инж. Иван Лазаров означи: “Левски дава живота си за Свободата на България. На този ден умира един популярен национален лидер, който в условия на рабски боязън и тирания съумява да сътвори една мощна национална революционна организация и да разклати основите на една велика империя. Нека през днешния ден да си спомним за неговия живот и неговото дело. Той остава за нас и нашите деца един доста мощен образец за родолюбие, храброст и всеотдайност. Поклон, бездънен реверанс пред паметта на най-великия наследник на майка България – Апостола на Свободата Васил Левски! “
Венци и цветя на благодарност бяха поднесени от името на Общинска администрация - Вършец, Общински съвет - Вършец, Политическа партия ГЕРБ, общинското управление на Българска социалистическа партия, СУ “Иван Вазов ”, клуб „ Млади възрожденци “ към СУ „ Иван Вазов “, Пенсионерски клуб “Козница ”, Пенсионерски клуб “Чинари ”, клуб на „ Диабетика “ и жители на община Вършец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР