Всеки месец, когато му свършва лекарството за дишане, Дионисис Асимакопулос

...
Всеки месец, когато му свършва лекарството за дишане, Дионисис Асимакопулос
Коментари Харесай

Здравословни и образователни проблеми тормозят доста гърци

Всеки месец, когато му свършва лекарството за дишане, Дионисис Асимакопулос се насочва към най-невероятната аптека в Атина. На фона на изоставените игрища, останали от Олимпийските игри в Атина през 2004 година, обществената аптека на Хелиникон с доброволци раздава безвъзмездни медикаменти на стотици наранени от беднотия пациенти, спасявайки някои от тях до гибел, написа БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
" Съпругата ми и аз сме безработни повече от две години. Нуждаем се от към 150 евро за медикаменти всеки месец ", споделя Асимакопулос, който е някогашен пекар.
Създадена в разгара на рецесията през 2011 година, аптеката работи с дарени медикаменти и консумативи. Около 40 000 души са дарили медикаменти, доста от тях идват от чужбина, споделя дежурният фармацевт Димитис Палакас.
Друг пациент, чакащ на опашката, е Ахилеас Пападопулос, пенсиониран тенор. Неговата пенсия от 700 евро не е задоволителна за покриване на антибиотиците, за които е пристигнал.
След съвсем десетилетие на съкращения, наложени в Гърция, с цел да се предотврати националния банкрут, публичното обучение и опазването на здравето бяха измежду най-тежко засегнатите браншове, защото страната загуби една четвърт от националното си произвеждане. На фона на обширни съкращения, понижаване на заплатите и увеличение на налозите, доста от хората не можаха да запазят осигурителните си вноски и бяха изключени от държавната здравна поддръжка.
" Само 11% от гърците могат да си разрешат частна застраховка, която да обезпечава цялостно здравно обезпечаване ", споделя Григорис Сарафианос, началник на асоциацията на частните гръцки здравни клиники.
Според националната статистическа работа гърците са платили 34,3 % от медицинските си разноски от личния си джоб през 2016 година.
Кризата разкри " голям държавен дефицит ", споделя Петрос Ботеас, член на здравния екип на Хелиникон, който обслужва над 500 пациента всеки месец. " Има по-малко лекари и болничен личен състав. Парите за медикаменти са спрени. Има дълъг лист с чакащи за обзор при доктор... имахме пациент с рак, на който беше назначена среща след три месеца ", сподели той пред Агенция Франс Прес.
За да се избегне дългото очакване - изключително при незабавни случаи - доста от болните са принудени да търсят частно опазване на здравето, без значение от цената. В момента в страната има над 120 частни клиники.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР