Всеки, който работи или е работил в държава от ЕС

...
Всеки, който работи или е работил в държава от ЕС
Коментари Харесай

Почти половината от работилите в чужбина българи не си търсят надвзетия данък

Всеки, който работи или е работил в страна от Европейски Съюз или в Съединени американски щати има право да изиска възобновяване на надвзетия налог върху приходи, получени до 5 години обратно.

Надвнасяне на налози се получава, тъй като доста страни имат необлагаем най-малко, а също по този начин признават редица разноски, с които може да намалите данъчната си основа, а оттова и данъка, написа В някои страни може да се кандидатства постфактум също по този начин за приемане на детски надбавки, както и за погашение на необработен годишен отпуск.

За да си потърси тези права, работещият в чужбина наложително би трябвало да е бил безупречен в заплащането на налозите си в съответната страна и да е спазил процедурите за подаване на годишната данъчна декларация.

Заявлението за връщане на надвнесен данък може да подаде всеки човек персонално до данъчната работа на съответната страна. Може да се употребяват и посредническите услуги на профилирани компании за възобновяване на налози. Първата консултация в множеството случаи е безвъзмездна и ще помогне човек да разбере дали дава отговор на изискванията за приемане на компенсации за надвнесени налози или на приемане на детски надбавки.

Близо 40% от българите не са потърсили парите си, най-много тъй като не са осведомени с тази опция, споделят данъчни консултанти в тази материя.

Заявление за връщане на налози може да се подава когато и да е на годината освен това с опцията да се кандидатства за остарели години. В някои страни процедурата е обвързана с подаването на годишната данъчна декларация, което нормално е до края на април. Такива страни са Норвегия, където през април работещите подават специфичната декларация за връщане на налози Skattemelding. В Дания това става с поправяне на данъчната декларация през април и май през системата SKAT.

Процедурите в съответните страни са разнообразни и информация за тях може да се търси от профилираните данъчни консултанти. Те може да ви съветват освен какви документи би трябвало да приложите към заявката за искане на връщане на налог, само че и да ви спомагат да се снабдите с тях, в случай че липсват. Таксата за услугата е 15-20% от цената на възобновената сума. За Англия междинният размер на възобновените налози на българи, които са работили там през последните две-три години, е към 1000 паунда, за Германия - към 800 евро. Процедурата обаче изисква повече време - нормално минават към 4 месеца, до момента в който се получат парите.

“Съветваме всички хора, които работят или са работили в чужбина, да не се отхвърлят от парите, които им се поставят. Сумите може да са обилни – в случай че не ги потърсят, те остават в страната, в която са работили “, поучава Росен Ковачев, шеф на РТ Такс за България. “Много от нашите клиенти се тормозят, че в случай че възстановят налози от чужбина, ще заплащат по-големи такива в България – това е изцяло неправилно разбиране. Страната ни има съглашение за отбягване на двойното данъчно облагане с повече от 70 страни, по отношение на което няма да дължите налози в България “, добавя той.

Дали ще бъде възобновен налог от работа в чужбина, не зависи от продължителността на трудовия контракт. Ако човек е работил най-малко 2 седмици и е платил съзнателно налозите си, надплатеното ще бъде възобновено. Връщат се само надвнесени налози върху прихода. Ако човек получи назад 100% от налога, който е внесъл в съответната страна, това значи, че приходът му е бил под облагаемия най-малко.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР