Всеки, който е гледал Бъфи, убийцата на вампири“, Интервю с

...
Всеки, който е гледал Бъфи, убийцата на вампири“, Интервю с
Коментари Харесай

Ето колко дълго щеше да изкара човечеството, ако вампирите бяха истински

Всеки, който е гледал „ Бъфи, килърката на вампири “, „ Интервю с върколак “ или даже „ Здрач “, евентуално си е задавал въпроса „ Ако вампирите бяха същински, човечеството щеше ли да има някакъв късмет? “

Е, не се чудете повече – Доминик Черния, физик от Института по нуклеарна физика в Краков, сътвори онлайн инструмент, който ще ви разреши да видите какъв брой дълго може да изкара човечеството в сходна обстановка. И всичко се основава на същински математически калкулации.

Преди време откриватели от Европа сътвориха математически модел на взаимоотношенията сред хора и вампири (на базата на разнообразни литературни и кино произведения). Математиците обаче развиха математически модел на взаимоотношенията хищник-плячка въз основата на уравненията Лотка-Волтера. Те се базират на методите, по които вампирите са изобразени в класическите творби (например на Стокър и Кинг), на по-скорошните (Ан Райс), че даже и в „ Здрач “. Впоследствие моделите предсказват равнищата на популация на хора и вампири с течение на времето.

Моделът се трансформира според от държанието на вампирите в тези разнообразни творби. Така да вземем за пример във версията на вампирите, основана от Ан Райс, човечеството ще бъде заличено изцяло извънредно бързо – за не повече от 49 години.





Източник: Strielkowski et al./Applied Mathematical Sciences 2013

Единственият сюжет, в който вампири и хора могат (кажи-речи) да съжителстват спокойно, е разполагаем при „ Здрач “ или в „ Истинска кръв “, защото в тези творби вампирите могат да оцелеят, като пият животинска или синтетична кръв, което води до по-малко смъртни случаи на хора.

Междувременно, в модела Стокър-Кинг, „ избухливия “ напредък на популацията на вампирите ще докара до изтреблението на 80 % от човешката популация на 165-ия ден след появяването на първия върколак. Единствената добра вест е, че вампирите ще си умрат дружно с нас.

„ Този сюжети е подобен с епидемиите и ще докара до цялостното изтребване на хора, а след това – и на вампири. “

Новият онлайн калкулатор ви разрешава да си поиграете с другите параметри и да ги настроите по този начин, че да дават отговор на вашите ползи във връзка с вампирите. Не сте почитатели на „ Здрач “? Няма проблем, може да изберете всред 5 други сюжета. Или даже да създадете собствен личен.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР