Всеки има ум, но не всеки има мъдрост. Умният човек разполага

...
Всеки има ум, но не всеки има мъдрост.
Умният човек разполага
Коментари Харесай

Разликата между умната и мъдрата майка

Всеки има разум, само че не всеки има мъдрост.

Умният човек разполага с набор от избрани умения, има дарба да позволява логичен задания, да прави причинно-следствени връзки, да се концентрира, да помни.

Мъдрият човек е живял избран брой години и е натрупал своя житейски опит. Той може да мисли отвън рамките, да надгражда знанията си и да бъде предвидлив, методичен, прозорлив. Мъдростта не е използвана при децата, тъй като те нямат съответния опит.

Връзките и взаимоотношенията сред хората се градят не толкоз въз основата на усеща, колкото въз основата на разсъдък, логичност, взаимни отстъпки, ловкост и други Често пъти връзката сред сътрудниците се разпада, тъй като двамата не са съумели да запазят любовта си заради его или други аргументи. Ето за какво в връзките си с другите човек би трябвало да бъде умен.

Майките пък са особена порода хора. Понякога в устрема си да бъдат идеални оглупяват или нанасят огромни душевен контузии на своите деца, без да си дават сметка за това.

Всяка майка е интелигентна, любяща, всеотдайна, само че не всяка майка е мъдра.

Каква е разликата сред умната и мъдрата майка?

Умната майка си е купила всевъзможни наръчници за развъждане и образование на дете. Чете ги и ги ползва прецизно в устрема си да даде най-хубавата грижа на своето дете.

Мъдрата майка знае, че не всичко, което написа в дебелите книги, се отнася за нейното дете. Всяко дете си има своя характерност и не всяко отклоняване отвън нормата е проблем. Всяко дете е неповторимо и не би трябвало да се вкарва в общоприети рамки и клишета.

Умната майка следи за всяка неточност на своето дете и се старае в никакъв случай повече да не я повтаря. Кара му се, когато направи пакост, за която го е предизвестила.

Мъдрата майка не изпада в нервност, когато детето направи пакост. Обяснява умерено. Тя знае, че грешките са добър преподавател.

Умната майка поема нещата в свои ръце при всяка спешна обстановка. Не оставя на детето да се обърка и му споделя тъкмо какво би трябвало да направи.

Мъдрата майка   знае, че не животът се моделира съгласно индивида, а индивидът би трябвало да се моделира съгласно живота и да се приспособи към него. Затова мъдрата майка предизвиква детето си да не се опасява да взима решения и да се пробва да се оправи във всяка спешна обстановка.

Умната майка праща децата си на уроци по значимите предмети в учебно заведение и държи да бъдат отличници.

Мъдрата майка държи децата й да са отличници в живота, а не в бележника в учебно заведение. Тя предизвиква детето да се развива в региона, която му се удава и която го прави щастливо.

Умната майка не се отделя от децата си даже когато пораснат. Постоянно се бърка в живота им, учи ги на вярно и неверно, дава им поискани и непоискани препоръки. За нея те постоянно ще останат нейните бебета.

Мъдрата майка оставя децата си да пораснат. Колкото и да е мъчно, им разрешава да се отделят от полата й да се оправят независимо, с цел да натрупат житейски опит и да порастват мощни, уверени и самостоятелни.

Цветелина Велчева ©

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР