Всеки има приятели и роднини, които са били на негова

...
Всеки има приятели и роднини, които са били на негова
Коментари Харесай

Токсичната лоялност - сигурна рецепта за проблеми в бизнеса

Всеки има другари и родственици, които са били на негова страна без значение от обстоятелствата в избрана обстановка. На детската площадка да вземем за пример, с цел да бъдеш предан до дъно, значи да се застъпиш за другар или даже да му окажеш помощ да се измъкне от отговорност за някоя дребна беля. Но в света на бизнеса сходна преданост може да има широкообхватни и пагубни последствия, изяснява Fast Company и прибавя:    “Всъщност, в случай че не се управлява, сходна преданост може да провали цялото дружество ”.     Затова и този вид държание се дефинира от специалистите като “токсична преданост ” - тип поддръжка, която ирационално служи на егото, а не на организацията, и може да одобри доста форми.     Служителите, които са незадоволително платени, постоянно са поставяни под общ знаменател или даже са подложени на напън да работят в прорез със своя морал, могат да се окажат точно токсично лоялни към своите работодатели. Те остават в дадена роля в своя щета, постоянно тъй като се усещат прочувствено обвързани с марката, институцията или промишлеността. А това развързва ръцете на някои мениджъри и бизнес водачи да употребяват принадлежности като виновност и позор, с цел да задържат тези чиновници, защото да бъдеш наименуван " изменник " напримел е толкоз унизително, че избрани хора са подготвени да създадат всичко допустимо, с цел да потвърдят лоялността си, даже в случай че това е ирационално и нездравословно и за тях, и за самата организация.    

Премахване на “свещените крави ” в офиса  
За страдание, токсичната преданост е двупосочен клапан. Всеки е виждал управител или институция да демонстрира несъразмерна, необяснима преданост към избран чиновник или група чиновници. Получателите на този тип отношение от време на време се назовават " свещени крави " - хора, които са толкоз почитани, че се считат за недосегаеми.     “Свещените крави нормално се разделят на три лагера - те са в компанията от много време, изиграли са забележителна роля в някакъв аспект от триумфа на организацията или са близки другари или членове на фамилията на някой от високопоставените чиновници. Когато те стартират да демонстрират отрицателно държание или да вземат неприятни решения, техните правилни поддръжници пренебрегват тези проблеми или ги пазят. Свещените крави постоянно замърсяват другояче здрави интервенции и вредят на положителните чиновници в тяхната орбита ”, безапелационни са от Fast Company.     Често експертите по човешки запаси прибягват до ограничения като понижаване на разноските, преструктуриране и препозициониране, с цел да решат разнообразни проблеми в работната среда на една организация. Но този метод се фиксира върху външните лостове на бизнес интервенциите, което прави по този начин, че те на процедура в никакъв случай не се срещат с хората, не схващат културата и не разпознават същинските корени на проблемите - свещените крави, подхранвани от токсична преданост.    

Това е по този начин, тъй като за един бизнес водач е мъчно да одобри, че точно корпоративната просвета може да подкопава неговото дружество. В резултат на това методът за видоизменение на фирмите посредством разбор на хората и техните страсти постоянно се преглежда като последна мярка.  
Но по какъв начин може една организация да се пребори с токсичната преданост и да обезврежда резултата от съществуването на свещени крави? Според изданието това може да се случи като фирмите влагат време в задълбочено схващане на другите аспекти на своята организационна просвета и динамичността на междуличностните връзки.    “Лидерите би трябвало деликатно да проучат държанието на чиновниците и ръководителите, с цел да разпознават токсичните персони и техните резултати върху средата. След като идентифицирате проблематичните хора - тези, които показват голословна преданост, и тези, които се облагодетелстват от статута си, би трябвало да ги изолирате и да дадете опция на хубавичко част на организацията да продължи да действа ”, безапелационни са специалистите.     Понякога, несъмнено, свещените крави и токсично лоялните чиновници могат да бъдат оправдани. Има случаи обаче, когато токсичната преданост блокира всевъзможни благоприятни условия за това. Тогава единственият вид е двете страни да се разделят.   

Култура на отчетност и прозрачност 
Само нова просвета, която натъртва на отчетността и прозрачността, може да раздра връзките на токсичната преданост.     “Премахнете свещените крави, въведете нови политики и процедури, които предизвикват откритата връзка и противоположната връзка, признайте и наградете чиновниците, които са образец за новата просвета, и създайте политика на нулева приемливост към старите способи на работа. Невъзпяваните герои ще се повдигнат, а поддръжниците на свещените крави или ще изоставен, или ще се съобразят с смяната ”, показват още от Fast Company.    Нищо от това обаче не е елементарно. Често висшите ръководители, виновни за насочването на компанията в вярната посока, могат да попречат на напредъка ѝ, като се придържат прекалено много към старите порядки. Те са възприели описа, че свещените крави са странни, само че безобидни, или са се поддали на подмазване, вследствие на което не престават да пазят недобронамерени и зле готови чиновници. В тези случаи егото е засенчило търсенето на съвършенство в процесите и постоянно се трансформира в причина за дисфункция, текучество, а от време на време и за същинска злополука.              
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР