Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето

...
Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Митрополит Николай изказа разочарованието си. Хората на ДС се опитваха през годините да манипулират БПЦ

" Всеки има право със своя лична воля да разгласи своето изказване. Доста просторно го е изложил в своето слово. И той изрича своето отчаяние, което вижда в тези, които сякаш из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините обратно във времето да манипулират Българската православна черква и сега виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които приказват, сякаш изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ ", съобщи митрополит Антоний пред Българска национална телевизия.

Светият Синод на Българската православна черква (БПЦ) започва през днешния ден процедурата по избора на наместник-председател на Св. Синод. След кончината на Блаженно почивния патриарх Неофит, Синодът се ангажира да избере наместник-председател в границите на идващите четири месеца до избора на нов патриарх на БПЦ.

Митрополит Антоний разяснява отхвърли на пловдивския митрополит Николай да не взе участие в избора на наместник-председател в " Денят стартира " по този начин:  " Всеки има право със своя лична воля да разгласи своето изказване. Доста просторно го е изложил в своето слово. И той изрича своето отчаяние, което вижда в тези, които сякаш из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините обратно във времето да манипулират Българската православна черква и сега виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които приказват, сякаш изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ ". 

" Всеки един от нас има своите човешки недостатъци, само че митрополит Николай е посочил на дело - като забележим и пловдивската епархия в какво положение бе заварена, в какво положение е сега. Така, че всичко, което бъде казано, можем да забележим на дело какво е направено, в действителност с твърда религия и обич ". 

Митрополитът коментира и гладната стачка на отец Иван в символ на митинг и противоречие с решението на Светия синод да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. " Това е едно самочиние, което е подбудено от гордостта на този духовник и това е един тенденциозен опит за самоубийство и операция на публичното мнение, тъй като знаем, че всичко в църквата се прави с благословение ", съобщи митрополит Антоний.  " Този духовник самичък изрече за какво е на площада и оцени самичък своето служение до момента, защота за огромно страдание църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, с цел да ползва способи на протестиращите хора на улицата и да манипулира публичното мнение ". 

" И това, което сподели, че група митрополити са взели това решение, това не е правилно. Решението за касирането на избора на Сливенски митрополит е дефинитивно и е признато единомислещо на 12 март от всички членове на Светия Синод, тъй че той застава сега против цялата българска православна черква самичък и се пробва да прави внушения. По-добре този духовник да се обърне към профилирани лица, които да да се погрижат за него, тъй като наподобява, че той има някакъв нравствен проблем сега и разстройство в душата ".

За сливенския митрополит:

" Ще бъде оповестената датата, ще бъде осъществен този избор на първи стадий в Сливен и към този момент на втори стадий в Светия Синод. Към момента ние сме се съсредоточили през днешния ден да изберем наместник-председател на Светия Синод, както повелява Уставът на БПЦ, и по тази причина по-късно всички членове на Светия Синод ще се съберем в постройката на Светия синод, където да гласуваме всички ние митрополити. Митрополитите на Българската православна черква да изберем един из нас, който да бъде наместник-председател на овдовелия патриаршески трон, който да провежда, организира и извърши избора за нов български патриарх ".

Този митрополит, който бъде определен за наместник, ще има ли опция да взе участие в избора на патриарх след 4 месеца?

" Разбира се, в случай че дава отговор на тези условия, тъй като за избор на Патриарх, той би трябвало да не е по-млад от 50 години. Да има пет години митрополитско служение, да дава отговор на тези условия. Разбира се, той ще взе участие наедно с всички останали, които имат това право ".

Инфо: Българска национална телевизия

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР