Всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, ще може да

...
Всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, ще може да
Коментари Харесай

Проверете на мига здравните си осигуровки през телефона

Всеки жител, който има смарт телефон или таблет, ще може да получи достъп до своето електронно здравно досие. 

Това ще става посредством активиране на особено потребителско мобилно приложение „ еЗдраве “ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно свързване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство. Това плануват промени в наредбата за действието на Националната здравноинформационна система, съобщи Pariteni.bg.

Свързването може да стане по един от следните способи: персонално от пациента, посредством оправомощени чиновници в съответната районна здравна ревизия или районна здравноосигурителна каса по неговия непрекъснат или сегашен адрес, в офисите на „ Информационно обслужване “ АД, а при техническа опция – и посредством определения от лицето персонален (общопрактикуващ) доктор.

Сдвояването става посредством евакуиране на QR код, който се сканира в мобилното устройство на жителя, чрез което той има достъп до своето електронно здравно досие. Свързването посредством оправомощено служебно лице се дава на място и гратис.

Системата не изисква специфични механически познания нито за жителите, нито за извършващите свързването, защото на процедура не се отличава от нормалните механически решения при всеобщо употребяваните приложения, включително на битово равнище, твърдят от здравно министерство.
Предвижда се персоналните лекари, виновните чиновници в РЗИ и в районните здравноосигурителни каси да получат техническа помощ под формата на видео  уроци, а при зародили въпроси и усложнения ще се обаждат на контактен център, работещ в режим 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата.

Достъпът на всеки жител до неговото електронно здравно досие е негово право, обезпечено от Закона за здравето и от Наредба No Н-6. Сега уредбата планува достъпът да става  с дипломиран електронен автограф (КЕП) или електронна идентификация по Закона за електронната идентификация.

Въпреки че това е гратис, условията за КЕП или електронна идентификация лимитират опциите на голямата част от жителите да достъпват своите електронни здравни записи. Тези условия важат и при осъществяване на достъпа до досието посредством мобилното приложение еЗдраве (мобилен достъп).

В сегашния миг под 10% от жителите в страната разполагат със документи за КЕП. Това лимитира опциите за достъп до електронното здравно досие единствено до една дребна част от популацията, което от своя страна лимитира правата на по-голямата част от жителите, написа в претекстовете към плана.

Освен евентуалното ограничение на правата им, лишаването от достъп не дава опция на жителите да управляват характера и размера на изпълнените медицински действия, които ги засягат персонално. При неспособност да бъдат проследявани и да бъдат достъпвани данните за предоставените им медицински услуги и издаваните медицински документи, жителите са сложени в пасивна позиция и неспособност да пазят дейно своите права на пациенти. От друга страна контролът на жителите върху тази информация е най-ефективното средство и за надзор на изразходването на публичните средства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР