Всеки един от нас го е правил - от престорената

...
Всеки един от нас го е правил - от престорената
Коментари Харесай

Коя емоция изразяваме най-трудно насила?

Всеки един от нас го е правил - от престорената усмивка, когато срещнете някой сътрудник в асансьора на офис постройката до подправения интерес, с който се пробвате да прикриете досадата, когато се окажете на една опашка с някой изключително отегчителен комшия, написа PopSci.

И в единият, и в другият случай подправената страст наподобява като най-благоприличното от обществена позиция нещо, което може да извършите.

Оказва се обаче, че не всички страсти могат да бъдат изразени еднообразно елементарно принудително.

За разлика от елементарната " обществена усмивка ", която трепва на устните ни без никакво изпитание в най-различни обстановки, други страсти са много по-трудни за подправяне. Те закономерно са свързани с разнообразни чувства за прочувствено неразположение и стрес - да вземем за пример яд, боязън, горест или пък изненада.

Тези изражения предизвикват напрежение на лицевите ни мускули, защото една част от мозъка се пробва да управлява изражение, породено от друга част. Освен това тези физиономии разчитат и на антагонистичните мускулни групи, тъй че разтягат обособените елементи на лицето в противоположни направления.

Така да вземем за пример тъгата постоянно включва както изражение на горест, по този начин и желанието да контролирате това изражение. Опитът да прикриете тъгата си кара устните ви да треперят от нерви.

Най-трудно обаче се фалшифицира боязън.

" При изобразяването на боязън вземат участие повече лицеви мускули в сравнение с всяка друга страст ", изяснява доктор Дейвид Мацумото, шеф на Humintell. " Това важи най-много за горната част на лицето. В челото, веждите и клепачите имаме доста по-малко нервни връзки в сравнение с при долните мускули, което прави изключително мъчно управлението им умишлено ".

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР