Всеки един от корабите на Нортроп Груман бива кръстен на

...
Всеки един от корабите на Нортроп Груман бива кръстен на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американска ракета Антарес изпрати към МКС кораба Сигнус с българска апаратура на борда!

Всеки един от корабите на Нортроп Груман бива кръстен на значима персона от историята на космонавтиката. Изстреляният през днешния ден “Сигнус ” бе наричан на климатолога и астронавт Пиърс Селърс, който хвърча до МКС три пъти – през 2002, 2006 и 2010 година. През 2016 година Селърс бе диагностициран с рак на панкреаса – в финален етап, нелечим. Преди да почине астронавтът даде предсмъртно изявление по отношение на значимостта да се борим с климатичните промени (интервюто е налично на български език на страниците на КОСМОС БГ на този линк).

Корабът беше изпратен на път към МКС чрез неповторима галактическа ракета – “Антарес ”. Тя е невъзвръщаема, само че Нортроп Груман, за разлика от СпейсЕкс, пести пари не посредством преработване на нейните степени, а посредством аутсорсване на производството в други страни. В случая цялата първа степен на “Антарес ” се създава в Украйна, като в същото време тя е оборудвана с издигнати в Русия мотори “РД-181 ”. Така по подигравка на ориста две страни, които през днешния ден са в положение на боен спор, работят взаимно за американската космонавтика. Втората степен на ракетата към този момент е американско произвеждане, с мотор на Нортроп Груман “Castor-30XL ”. Тя е твърдогоривна, за разлика от работещата с керосин и О2 първа степен.

Строежът на галактическия транспортен съд също е аутсорснат. Всеки “Сигнус ” се състои от сервизен модул и товарен модул. Единствено сервизният модул се създава от Нортроп Груман, а товарният се изготвя от италианското дружество Талес Аления Спейс. 

На борда на кораба пътуват към 3 765 кг. научни опити. Най-важните от тях са: 

1. “Люлин-СЕТ ” – български уред за проучване на галактическата радиация, който е създаден в ИКИТ-БАН от колектив под управлението на проф. дфн Цветан Дачев. 

2. Colgate Skin Aging Experiment – опит, в хода на който ще се изследва стареенето на кожата в изискванията на безтегловност. 

3. MicroQuin 3D Tumor – в границите на този опит ще се изпита въздействието на лекарство върху кафези от рак на простатата и гърдата. Счита се, че в изискванията на безтегловност лекарството ще може да повлиява клетките по-ефективно, в сравнение с е допустимо на Земята. 

4. OGA H2 Sensor Demo – този опит ще тества нови сензори за кислородогенериращата система на борда на МКС.

5. Space As-Lib – тестване на нов вид литиево-йонна батерия, особено предопределена за работа в галактически условия. 

6. XROOTS – опит, който ще изпита нови хидропонни и аеропонни системи при развъждането на растения.

Пристигането на галактическия транспортен съд е планувано за понеделник, 21-ви февруари, в 11:35 ч. българско време. То ще бъде координирано от астронавта на НАСА Раджа Чари, който ще прихване “Сигнус ” чрез роботизираната ръка “Канадарм2 ” и ще го инсталира към модула “Юнити ”, част от американския сегмент на МКС.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР