Всеки ден хиляди камиони пътуват празни по магистралите и пътищата

...
Всеки ден хиляди камиони пътуват празни по магистралите и пътищата
Коментари Харесай

Празният пробег - мръсната тайна на автомобилните товарни превози

Всеки ден хиляди камиони пътуват празни по автомагистралите и пътищата по света. Разстоянията, които те изминават с нулев товар на борда, доближават милиарди кирлометри всяка година, написа CNBC.

След като един камион достави товара си, той може да няма артикули за връщане и би трябвало да се върне празен.

„ Не мисля, че това е необятно известно. Има всевъзможни бариери, които пречат за решаването му. Ако беше елементарно, щеше да е направено преди много  години “, разяснява ветеранът от транспортната промишленост Мартин Уилмор.

Проблемът с празните камиони се утежнява доста в Европа, като делът на пробега, изминат от транспортни средства без товар, нараства непрекъснато.

В Европейският съюз камионите са минали по този начин наречения " празен пробег " от към 34 милиарда километра през 2021 година, по данни на Европейската комисия. Това се равнява на повече от една пета (21.2%) от общото разстояние, изминато от автомобилния товарен транспорт в Общността през предходната година, като делът на изминатите " празни " километри нараства по отношение на регистрираните 20% през 2020 година

Автомобилните товарни транспорти са комплицирана промишленост - производителите или търговците на дребно, които би трябвало да транспортират артикули, са на всички места и доставят разнообразни количества товари до доста дестинации, като от време на време разчитат на голям брой превозвачи за това.

Транспортните компании в идеалния случай се нуждаят от един клиент (или клиенти) за отиване и различен за връщане. Ако нямат двама клиенти, транспортните средства се движат празни. Но като се изключи че се нуждаят от пратка за противоположното пътешестване, те се нуждаят и от камион, който дава отговор на характерния товар, да вземем за пример хладилна система или транспортно средство с прикачен повдигач.

Завимостта от доста аналогови процеси също може да бъде проблем, изяснява Мартин Уилмор, който е съосновател и основен изпълнителен шеф на основаната в Обединеното кралство DigiHaul - платформа, която свързва колета с превозвачи и има за цел да се оправи с казуса с празните камиони.

Според Уилмор, веригата на доставки е една от последните промишлености, които стартират да се цифровизират. Той споделя, че някои превозвачи към момента резервират доставки по телефона или по имейла. Това значи, че информацията за товарите, които се изпращат, не постоянно се съхранява централно, което прави по-трудно намирането на колета за пълнене на камиони за противоположните направления.

Един от търговците на дребно в Обединеното кралство, с който работи DigiHaul, е пресметнал, че камионите са минали празни към 650 000 км за интервал от шест седмици през ноември и декември 2021 година, а това коства скъпо.

„ Цените на горивата скачат и всичко оказва въздействие върху разноските за обслужване на нашите клиенти. Същността на нашия бизнес е премахването на " отпадъците " от веригата за доставки “, споделя Уилмор.

Цената на изпращането на артикули посредством шосеен товарен превоз в Европа доближи рекордни стойности съгласно показателя, оповестен от Международния съюз за авто превоз. Цените за европейския контрактуван товарен транспорт се покачиха с 6.1 пункта през второто тримесечие на годината спрямо първото тримесечие, като ставките бележат растеж от 13.1 пункта на годишна база.

Освен спестяването на пари, спедиторите желаят да понижат и въздействието си върху околната среда. Един от методите за постигането на тази цел е да бъдат по-гъвкави във връзка с времето за събиране и товарене на пратките, което усилва шанса да бъдат " сдвоени " с връщащ се камион след неговия първичен курс, счита Уилмор.

Междувременно в Съединени американски щати дистанциите, изминати от празни камиони, са намалели от 20.6% през 2020 година на 14.8% през 2021 година, съгласно Американския институт за проучване на превоза.

„ Под натиска на растящите цени на горивата, превозвачите реализираха едни от най-ниските стойности на " мъртвия пробег " за последните години “, се показва в отчета на организацията.

Но придвижването на камиони без товари към момента е проблем, изключително откакто разноските се повишават. Тарифите за вътрешни товари в Съединени американски щати се усилват с 28% на годишна база през юли във всички типове превоз, в това число шосеен и въздушен.

„ Празните благи значат по-малко доходи за превозвачите. Това значи нараснали разноски, тъй като даже и празен, камионът на пътя въпреки всичко употребява гориво, нуждае се от водач и изисква постоянна поддръжка “, споделя изпълнителният шеф на компанията за товарни технологии Loadsmart Роб Портър.

Това е проблем, който Loadsmartсе пробва да реши. Преди година компанията започва платформа, наречена Flatbed Messenger, с цел да свърже празни камиони с изпращачи, които би трябвало да транспортират артикули, в партньорство с веригата Home Depot. Чрез нея търговците могат да споделят аварийния потенциал в своите камиони с други компании.

За 12-те месеца до август платформата е понижила празния пробег на камионите в Съединени американски щати с към 3 милиона километра.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР