Всеки човек, който някога се е опитвал да яде чипс

...
Всеки човек, който някога се е опитвал да яде чипс
Коментари Харесай

Защо пакетите с чипс са толкова шумящи? Истината е, че това е хитър търговски трик…

Всеки човек, който в миналото се е опитвал да яде чипс в киното, знае какъв брой кошмарно звучи този развой.

Каква е повода за тези „ звучни “ пакети с чипс? Всичко е доста просто: шумолящият тон ви кара да си мислите, че чипсът е доста пресен и хрупкав.

Производителите умишлено вършат опаковката прекомерно шумяща, с цел да може наличието още повече да възбужда вашият вкус.

В опита „ звуковият усет “ Чарлз Спенс, професор по пробна логика на психиката в Оксфордския университет, помолил хората да ядат чипс в слушалки, с цел да не могат да чуват хрупкането.

В резултат мнозина от участниците декларирали, че без тон чипсът е по-безвкусен и даже ровък.

Професорът стигнал до извода, че звукът, както и миризмата, играят голяма роля за това да получаваме наслаждение от храната:

„ Звукът на храната също има значение. А се оказва и че е значим звукът от опаковката и звукът от околната среда. Шумният пакет с чипс просто усилва нашите упования от храната “.

„ Звукът от опаковката, да вземем за пример пакет с чипс или издърпването на тапата от шампанското въздейства на нашето предчувстване за наслаждение. Когато чуем тези звуци, у нас автоматизирано пораждат избрани упования “.

И тъкмо този резултат употребяват производителите за своите ползи.

По думите на Чарлз Спенс, същността на питателните съставки към този момент е вторична: вие сте чули избран тон и знаете какво ви чака, по тази причина усетът и качеството към този момент не са изключително значими – настроили сте се на нужните за производителите упования.

И би трябвало да отбележим, че това е отлична маркетингова измама.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР