Всеки четвърти се върти в леглото и има проблеми със

...
Всеки четвърти се върти в леглото и има проблеми със
Коментари Харесай

Проблеми със съня – съвети

Всеки четвърти се върти в леглото и има проблеми със заспиването или накъсан нощен сън, а всеки пети се оплаква от проблеми при ставане – недоспиване, замаяност, отмалялост, която го съпътства през целия ден.

Сега, когато слънцето изгрява рано, нещата би трябвало да наподобяват по-оптимистично, в сравнение с през тъмните зимни сутрини, само че пък и денят е по-дълъг, а вечерите топли и случаите да си лягате след 12 доста по-чести. Как да излезете от омагьосания кръг и да извършите нощта спокойна, а деня си пълностоен? Ето нашите препоръки.

Твърдо откритите ритуали подкрепят отшумяването на проблемите от деня и отпущането на душeвността и тялото. Приемете не доста гореща отпускаща вана, послушайте приятна музика или почетете хубава книга (но не и под напрежение престъпен роман). А малкия екран е табу! Дразнещото хипнотизиращо излъчване пречи на отпущането и подтиква нарушаванията на съня.

Поддържане на ритъма

Непрекъснато сменящото се време на лягане вечер и пробуждане заран подтиква нарушаванията на съня, като пречи на вярното заспиване и на дълбокия нощен сън. Постоянният темп на лягане и пробуждане е от огромно значение за вярното действие на така наречен вътрешен часовник, който дефинира етапите на биологичния ни темп. Затова положете старания да се приучите да си лягате и ставате едновременно – също и през уикендите.

В леглото, единствено в случай че сте изтощени

След половин час още не сте заспали? Или към този момент сте се събудили от 20 минути, само че продължавате да се въртите от една страна на друга? Тогава станете! Напуснете спалното помещение и се заемете с някаква спокойна активност като четене, гладене и разтребване, до момента в който не се почувствате изтощени. След това не се изкушавайте да довършите започнатото, а бързо се върнете сред завивките.

Мляко или чай преди сън

Един успокоителен чай от маточина, лавандула и копър (½ ч.л. се заливат с чаша вряща вода и запаряват) ще ви пристигна добре преди сън. Отпускащо деяние има също липовият чай или чаша топло мляко с мед. Но от кафето, алкохола и цигарите е най-добре да се откажете след 16 часа, в случай че желаете да нямате проблеми през нощта.

Билкова помощ от аптеката

Валерианата може видимо да усъвършенства качеството на съня. Съдържащите се в билката стимулиращи съня дейни съставки имат деяние, сходно на синтетичните лекарства за сън. Важно: билковите препарати (под формата на таблети, капки или чайове) неведнъж би трябвало да бъдат одобрявани по-продължително време (до няколко седмици) и в задоволителни дози, с цел да имат резултат. Те обаче доста рядко демонстрират странични дейности (като замаяност, понижена централизация или неприятна реактивност при шофиране) и не водят до пристрастяване.

Също маточината и хмелът оказват помощ при натегнатост и изтощеност. Смесете по 25 г валериана, маточина и мъченица (Passiflora incarnata) с 15 г хмел и 10 г същинска лазаркиня (Asperula odorata) и пийте вечер под формата на чай. В листата от лавандула се крият етерични масла, които отпсукт мускулите и нервната система.

Капнете 2-3 капки лавандулово масло на възглавницата си. То оказва друго по мощ деяние на другите хора, само че няма да ви навреди да опитате. Внимавайте обаче със синтетичните сънотворни! Те би трябвало да бъдат одобрявани единствено по лекарско предписани под лекарски надзор, даже и да могат да бъдат закупени без рецепта.

Вечеряйте рано

Богатите на въглехидрати и небогати на мазнини храни като зеленчуци, самун, пълнозърнести спагети, или картофи са идеални за вечерното хранене, защото въглехидратите довеждат организма до сънено положение. Но би трябвало да избягвате огромните порции и яденето след 20 часа. Поради увеличената храносмилателна активност, тялото не може да доближи положение на покой, а това пречи на отпущането и заспиването. Обратното е също погрешно: в случай че поемате незадоволително храна, в организма се усеща дефицит на захар. А това води до чувство на апетит и реакция на пробуждане. Нашият съвет е: банани и кисело мляко. Те повлияват благотворно храносмилането и съдържат стимулиращия съня белтъчен конструктивен детайл триптофан.

Проветрете стаята

От значение за положителния сън е и микроклиматът в помещението. Погрижете се да си осигурите една добре проветрена, хладна стая (оптималната температура е от 15 до 18 градуса). В никакъв случай не трябва да се изпотявате, само че също и да мръзнете – и двете положения пречат на отпущането на тялото.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР